Do postele o deviatej večer? Nový trend medzi mladými šetrí peniaze aj energiu. O nič neprichádzame, tvrdia

Dosť bolo večierkov, klubov a barov. Ako ideálny program na sobotňajší večer si mnohí mladí predstavia spánok a nájdu sa takí, ktorí si nastavili pomyselnú "večierku" už o deviatej, uviedol americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

15.02.2024 12:00
spánok, oddych, relax Foto:
Mladí uvádzajú, že majú radi, keď majú kontrolu nad svojím spánkovým režimom, a pokojne odmietajú pozvanie na neskoré večery.
debata (4)

Dnešní dospelí vo veku medzi 18 a 35 rokmi hovoria, že lepšie chápu súvislosť medzi spánkom a zdravím ako skoršie generácie. Mladí tiež uvádzajú, že majú radi, keď majú kontrolu nad svojím spánkovým režimom, a pokojne odmietajú pozvanie na neskoré večery. Tomu sa prispôsobuje aj biznis a bary začínajú ponúkať skoršiu tanečnú párty alebo iné podujatia počas dňa, píše americký denník.

Tomáš Eichler Čítajte viac Pokazí vám poobedňajší šlofík nočný spánok? Odpovedá odborník z Viedenskej univerzity: Toto má naozaj vplyv!

V roku 2022 mladí Američania medzi 20 a 30 rokmi uvádzali, že v priemere spia deväť hodín a 28 minút denne, zistil prieskum vypracovaný portálom RentCafe. Oproti roku 2010, keď to bolo osem hodín a 47 minút denne, ide o osempercentný nárast.

O nič neprichádzam, tvrdia mladí

Mladí chodia tiež spávať skôr. Podľa analýzy dát od viac ako dvoch miliónov užívateľov inteligentných postelí Sleep Number chodili tento rok v januári ľudia medzi 18 a 34 rokmi do postele v priemere o 22.06 h. Vlani v januári to bolo o 22:18.

Dakota Johnson Čítajte viac Spánok je moja priorita číslo jeden, zvládnem aj 14 hodín, vraví Dakota Johnson. Deň si nedokáže predstaviť bez...

Devätnásťročná Emma Kraft, ktorá študuje tretí rok na Kalifornskej univerzite v Berkeley, žila v druhom ročníku v ubytovaní so 65 ďalšími ženami a aj tak zvládla spať minimálne deväť hodín denne. Zaspať sa snaží každý deň o pol desiatej večer. „Pre mňa sa už po deviatej večer nič dobré neodohráva,“ hovorí študentka.

Necíti sa pritom vôbec ako outsider. Naopak, vraj ju priatelia bombardujú so žiadosťami, aby im pomohla posunúť ich vlastnú večierku na skorší čas. „Zrazu je chodenie skôr spať štýlovejšie a lepšie prijímané a každý sa tomu jednoducho prispôsobil,“ hovorí Kraft.

dievča, čokoláda, maškrtenie, radosť Čítajte viac 5 najhorších potravín pre váš spánok: Ak nechcete ohroziť pekné sny, vyhnite sa týmto jedlám

Do postele si začala líhať okolo deviatej večer tiež 25-ročná Madelyn Sugg po tom, ako sa presťahovala v novembri do Oklahomy. Namiesto toho, aby zostávala cez víkendy v baroch do skorých ranných hodín, ako to robila skôr, teraz chodí každý pondelok o šiestej večer s jednou skupinou priateľov na jazzové koncerty a s ďalšou vo štvrtok o piatej večer na drink.

Ísť do postele skôr a spať aspoň deväť hodín?... Foto: SHUTTERSTOCK
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Ísť do postele skôr a spať aspoň deväť hodín? Zdá sa, že mladá generácia to dokáže.

„Mala som obavy, že budem mať FOMO (pozn: fear of missing out, strach z toho, že človek bude pri niečom chýbať) alebo pocit, že sa mi nedarí budovať vzťahy, ale v skutočnosti je to v týchto ohľadoch zlepšenie,“ tvrdí Sugg. Vďaka zavedeným zmenám vraj ušetria stovky dolárov mesačne za jedlo a drinky kupované neskoro večer.

Nový trend už má odpoveď, všetko skôr

V New Yorku začali bary experimentovať so skoršími tanečnými párty. Podnik Joyface v East Village usporiadal od Halloweenu štyri takzvané matiné, ktoré sa začínali o piatej popoludní. Na silvestra tu hostia odpočítavali polnoc o ôsmej večer.

Medzi ôsmou a deviatou večer sa snaží každý deň ľahnúť si do postele tiež 32-ročná Kelly Baskin, ktorá pracuje v Los Angeles. Uvádza, že ju pomohli motivovať sociálne siete. Na tiktoku sleduje veľa ľudí, ktorí tiež chodia spávať skôr. Tento obsah je súčasťou trendu SoftGirl, ktorý sa sústredí na pokojné vnútorné aktivity, ako je písanie denníkov, pitie čaju alebo upokojujúce večerné rituály.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #mladá generácia #spánok

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Prišiel čas nato, aby ste riešili aj svoj chrbát, neodkladajte to na neskôr.
Úspory času a peňazí sú kľúčom k...