Návod na šťastný život? Užite si naplno to, čo máte. Aj samých seba

Vždy bude mať niekto viac peňazí, šťastia, väčší dom, krajšie auto, či značkovejší šatník. No porovnanie ešte nikoho nespravilo šťastnejším človekom. Naopak vďačnosť je cesta k úsmevu, spokojnosti a dlhému životu.

19.02.2024 09:30
čaj, žena, pitie čaju Foto:
Už len taká maličkosť, ako že ste si dali dobrý čaj môže váš život naplniť vďačnosťou.
debata

O viac radosti sa nemusíte usilovať

Začnite byť v živote vďačný za to, čo máte. Čo sa zmení? Budete zažívať menej smútku, negatívnych emócií, splínov. Súčasne sa dostaví výrazne lepšia psychická kondícia a nižšie riziko, že sa u vás rozvinú depresie. K tomu sa pripočíta pozitívne naladenie a myslenie, lepšia nálada, viac životnej spokojnosti, pocit šťastia. Že by ste toto všetko brali? Je to zrejme jednoduchšie, než si myslíte. Podľa vedcov stačí naučiť sa vyjadrovať a ideálne aj od svojich blízkych a známych prijímať, vďačnosť.

Vďačnosť zbaví úzkosti

Už len taká maličkosť, ako že ste si dali dobrý čaj môže váš život naplniť vďačnosťou. Psychológovia z Indiana University Bloomington sa totiž zamerali na ľudí, ktorí neboli v dobrej psychickej kondícii, trpeli rôznymi úzkosťami či depresívnymi stavmi. Bolo ich 300 a vedci ich rozdelili do troch skupín. Všetkým poskytli rovnakú odbornú pomoc, ale jedna skupina dostala navyše za úlohu každý deň počas troch týždňov napísať ďakovný list, druhá naopak mala spisovať svoje myšlienky a pocity ohľadom negatívnych zážitkov, tretia skupina nenapísala nič. Asi vás neprekvapí, že skupina, ktorá bola „donútená“ vyjadrovať vďačnosť, na tom nakoniec bola psychicky najlepšie. Podľa autorov tejto štúdie z roku 2017 je asi najväčším benefitom umenia vyjadrovania vďaky fakt, že vás to odvedie od toxických myšlienok, rozptýli ich a prinúti myslieť na niečo pozitívne.

meditácia Čítajte aj Profesionálne tipy, ako začať s meditáciou. Takto to zvládne každý

Ako mať stále dobrú náladu?

Možno sa to stále nedá, ale častokrát aj keby sme dobrú náladu mať mohli, ju nemáme. Takže sa len tak zastavte a skúste poďakovať za pekné veci, ktoré vás dnes postretli. Určite ich pár nájdete. Od úsmevu predavačky, po pekné prekvapenie, alebo len dobré raňajky. Čokoľvek. Emócie vďačnosti vás totiž dokážu udržať v prítomnom okamihu v dobrom pozitívnom naladení a vďaka tomu sa vám darí radostnejšie premýšľať a vidieť budúcnosť v lepšom svetle.

Lepší život, lepšie ja

Byť vďačný za to čo máme podľa psychológov nevylepšuje len pocit radosti, ale aj vás samých. Motivuje vás to k tomu, aby ste v sebe hľadali akési lepšie ja. Vzorec je jednoduchý. Ak ste napríklad vďační za vzťahy, ktoré máte so svojimi blízkymi vedie vás to k ešte väčšej láske k nim. Neberiete ich ako samozrejmosť a máte tendenciu sa o ne oveľa viac starať. Rovnako tak, keď viete poďakovať svojmu telu, máte viac chuti dbať o jeho zdravie. Všeobecne platí, že ak neberiete život ako samozrejmosť, a budete si všímať to dobré, budete šťastnejším aj lepším človekom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #depresia #úzkosť #radosť #vďačnosť #nespavosť #dobrá nálada #psychické zdravie #negatívne emócie #stavy úzkosti #list vďačnosti

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...