Cvičenie je zdravé. No pozor, ak cvičíte každý deň. Môže to byť problém

Všetko je o intenzite. Ak budete cvičiť každé ráno Päť Tibeťanov, je to v poriadku. No ak si každý deň vyhradíte hodinu a pol vo fitku na tvrdý tréning, nielenže to nie je príliš zdravý spôsob života pre bežnú ženu, ale skôr či neskôr príde k preťaženiu.

25.02.2024 13:00
Cvičenie Foto:
Pohyb je hnacím motorom človeka, jeho aktivít, ale aj zdravia.
debata

Pozor na signály tela

Pohyb je hnacím motorom človeka, jeho aktivít, ale aj zdravia. Už dávno je dokázané, že je to práve pohyb, ktorý stojí za lepším zdravím, imunitou aj náladou. Pohyb je potrebné dopriať si denne, no iba v takej intenzite, ktorá vaše telo nestresuje. To znamená, že pri cvičení neplatí, že svalovica sa rieši ďalším intenzívnym tréningom. Aj pri športe platí, že je lepšie ísť zlatou strednou cestou. Teda ak ste priemernou ženou a netrénujete na vrcholové výkony.

Vyhorenie spáli plány

Syndróm vyhorenia pri športovaní sa podpisuje často aj na tom, že nesprávny prístup k cvičeniu zmarí novoročné predsavzatia. Mnoho ľudí sa v januári vrhne na športové aktivity tak intezívne, že si počas prvého mesiaca navodia zranenie, alebo vyhoria psychicky. V oboch prípadoch to končí tak, že namiesto pohybu volíte len gauč, oddych a ste znovu tam, kde ste nechceli byť. Môže to začať nenápadne, do ničoho sa vám nechce a z danej aktivity máte už dopredu iba stres. Nadšenie vystriedala lenivosť a únava, radosť sa zmenila na úzkosť a objavujú sa aj bolesti tela. To sa často stáva práve vtedy, ak to s cvičením preháňate.

Trénujte v súlade s telom

Šport, rovnako ako každá iná aktivita, vyžaduje energiu, ale naše telo má nejaký limit. Ak jej máme dostatok, sme schopní zvládať aj náročnejšie situácie, no len čo ju vyčerpáme, môže sa stať, že nezvládneme náročnosť tréningov alebo nás jednoducho prestane pohyb baviť a skončíme. Všeobecne môžeme povedať, že syndróm vyhorenia zažívajú jedinci, ktorí sa športovej aktivite venujú takmer denne. Každý máme hranicu inde a nie je to nič neobvyklé ani pre nováčikov. Preto je dobré trénovať postupne. Podľa presného plánu a hlavne, počúvať svoje telo. Pretože regenerácia je často dôležitejšia, ako samotný tréning.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj 5 tipov ako mať v roku 2024 viac chuti do života, energie aj zdravia

Začínajte priamo úmerne kondícii

Ide o návyk. Nemôžete sa porovnávať s niekým, kto roky cvičí a vy začínate. Avšak ak pomaly budete cvičiť pravidelne, efekt sa zaručene dostaví. Musíte mať správne postavený tréning zodpovedajúci vašej kondícii a dbať na včasný odpočinok. Cvičiť každý deň je kontraproduktívne. Všeobecne sa javia najvhodnejšie 3 – 4 tréningy v týždni. Ak sa rozhodnete cvičiť 3× týždenne, voľte tréning celého tela, kedy počas jednej návštevy posilňovne precvičíte všetky svalové partie. Budete vždy jeden deň cvičiť a druhý si dáte voľno. Tak dosiahnete najlepší účinok na chudnutie aj naberanie kondície, aby ste sa v budúcnosti mohli oprieť do tvrdších tréningov.

Neignorujte menštruáciu

Sila aj nálada žien odhodlanie cvičiť sa v priebehu mesiaca menia. Je to kvôli striedaniu hormónov v tele a nemá cenu proti tomu bojovať. Lepšou stratégiou je naplánovať si tréningy tak, aby kopírovali váš cyklus. Bude sa vám lepšie cvičiť, nebudete sa cítiť vyčerpaná a unavená. Najvyššiu silu má žena v období hneď po skončení menštruácie a okolo ovulácie, kedy sa hodí zaradiť silovejší tréning. Energia aj odhodlanie potom ubúdajú pred príchodom menštruácie a počas nej, keď sa hodí praktizovať pomalšie a nie tak intenzívne druhy cvičení, ako je napríklad joga, strečing alebo pilates.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aktivita #tréning #syndróm vyhorenia #hormóny #kondícia #intenzívne cvičenie #menštruačný cyklus #intenzita tréningu

+ Dávajte pozor na oblečenie, nezabudnite si ráno pozrieť počasie.
Choďte stále dopredu, nezastavujte sa pred...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...