Celibát poškodzuje zdravie. Na čo si musia dať pozor hlavne ženy

Nedostatok sexuálnym aktivít má ďalekosiahle dôsledky. Sex totiž prináša nielen potešenie, ale celý rad pozitívnych prínosov. Sexu sa teda rozhodne vyhýbať neoplatí, pretože celibát sa na vašom zdraví môže nepekne podpísať. Nie je to totiž len o tom, že vám bude chýbať orgazmus. Chýbať vám toho bude omnoho viac.

05.02.2024 06:00
bozk, pár, láska, rande, zaľúbenci, muž a žena Foto:
Ľudia žijúci osamote majú väčšie riziko na vznik depresie.
debata (7)

Svaly panvového dna v ohrození

Ak budete mať povolené svaly panvového dna, pripravte sa na značné množstvo nepríjemností. Od bolesti bedier, inkontinencie, u žien sa to prejavuje najčastejšie v prvých príznakoch ako bolestivá menštruácia. Navyše sa znižuje libido a intenzita sexuálnych zážitkov. Pritom sex je najlepšou a efektívnou možnosťou, ako tieto svaly posilňovať. Pri každom orgazme sa totiž svaly panvového dna prirodzene silno stiahnu a tieto orgazmické kontrakcie sú tak vaším cvičením. A čím viac budete cvičiť, tým bude efekt lepší. Čím menej, tým viac problémov.

Zdravé srdce

Milostné hry, respektíve srdcová frekvencia a prietok krvi, ktoré sa pri nich zvyšujú, majú pozitívny vplyv na celkové zdravie srdca. Jedna štúdia napríklad zistila, že ľudia, ktorí sa oddávajú milovaniu dvakrát týždenne, majú nižšie riziko rozvoja kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorí ho majú menej. Pričom sexuálne aktívni ľudia majú všeobecne nižší krvný tlak ako tí, čo žijú v celibáte.

sex, vzťah, intimity Čítajte aj O čo všetko prichádzate, ak nemáte (dosť často) orgazmus

Bez sexu stúpa stres

Stres a sex spolu súvisia. Keď je toho na vás veľa, máte starosti a ste v strese, na posteľné šantenie väčšinou veľa chuť nemáte. Ale paradoxné je, že práve to by vám mohlo pomôcť. Do tela sa pri ňom totiž vyplavujú hormóny šťastia, predovšetkým dopamín a oxytocín, ktoré pomáhajú na relaxáciu tela, odbúravajú stres a vylepšujú náladu. A aby toho nebolo málo, pri milovaní sa tiež znižuje hladina kortizolu a adrenalínu, čo sú naopak hormóny stresové. Takže bez sexu budete omnoho väčší uzlík nervov, ako keď sa budete milovať pravidelne.

Riziko depresie

Ľudia žijúci osamote majú väčšie riziko na vznik depresie. No ak aj s niekým žijú, ale bez milovania, tak riziko depresie stúpa ešte viac. Pretože sa pridáva aj nespokojnosť so vzťahom a nenaplneným (milostným) životom. Pokiaľ totiž táto abstinencia nie je vaše osobné rozhodnutie, môžete sa ľahko začať cítiť osamelo, nedostatočne, neisto a nesebaisto. Cítiť sa nežiaducou nie je nič príjemné. Pravidelný sex ženám poskytuje pocit bezpečia, pohodlia a uisťuje nás, že nás partner považuje za atraktívne. Rovnako tak nám dáva pocit lásky, čo je pre vzťah aj dobrú náladu veľmi zásadné.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #oxytocín #depresia #libido #osamelosť #stres #orgazmus #srdcová frekvencia #Dopamín #inkontinencia #panvové dno #prietok krvi

+ Je ten správny čas zamyslieť sa nad svojou životosprávou.
Nespoliehajte sa sami na seba, nikto za vás vašu prácu...

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...