Máj núka tieto tri zázraky zo záhrady, ktoré prospejú zdraviu: My máme k nim jednoduché recepty

Jarné obdobie je plné čerstvých a chutných ingrediencií, ktoré môžeme využiť na prípravu zdravých jedál.

13.05.2024 00:00
Chcete starnúť pomalšie? Jedzte špargľu! Foto:
Špargľa chutí skvelo s citrónou omáčkou.
debata

Tu sú tri jednoduché recepty s typickými sezónnymi produktmi pre máj, ktoré nváš jedálniček nielen osviežia, ale aj dodajú telu dôležité živiny.

1. Špargľa

Špargľa je bohatá na vitamín K, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí a krvný obeh. Obsahuje tiež vitamíny C, E a B6, ako aj vlákninu, ktorá podporuje tráviaci systém.

Recept: Špargľa na grile s citrónovým dresingom

Potrebujete: čerstvá špargľa, olivový olej, soľ a korenie, čerstvá citrónová šťava džús, strúčik cesnaku
Postup: Očistite špargľu a odstráňte tvrdé končeky. Polejte ju olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Grilujte špargľu na stredne vysokej teplote asi 5–7 minút, kým nebude mäkká a ľahko zlatistá. Zmiešajte citrónovú šťavu s jemne nasekaným cesnakom a polejte grilovanú špargľu. Podávajte ešte teplé.

2. Jahody

Sú plné vitamínu C, ktorý posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti zápalom. Obsahujú tiež vlákninu, ktorá podporuje trávenie a antioxidanty, ktoré chránia bunky pred poškodením.

Recept: Čerstvé jahodové smoothie

Potrebujete: čerstvé jahody, banán, jogurt (môžete ho nahradiť aj nelaktózovou variantou), med (voliteľné), ľad
Postup: Umyte a očistite jahody a banán. Do mixéra nalejte jogurt a pridajte nakrájané jahody a banán. Ak chcete, pridajte trochu medu na osladenie a tiež niekoľko kociek ľadu a mixujte, kým nie je smoothie hladké.

3. Špenát

Je bohatý na vitamíny A, C a K, ako aj na železo a horčík. Pomáha posilňovať imunitný systém, zlepšuje zdravie očí a podporuje zdravie kostí.

Recept: Šalát so špenátom, jahodami a feta syrom

Potrebujete: Čerstvý špenát, jahody, syr Feta, vlašské orechy, balzamikový ocot, olivový olej, soľ a korenie
Postup: Opláchnite a osušte špenát a jahody. Nasekajte jahody na polovičky alebo štvrťky. Rozdeľte špenát na tanieriky a na vrch položte nakrájané jahody a na kocky pokrájaný feta syr. Pokvapkajte balzamikovým octom a olivovým olejom a osoľte a okoreňte podľa chuti. Na záver môžete pridať vlašské orechy.

Tieto jednoduché recepty s typickými jarnými ingredienciami vám umožnia vychutnať si čerstvé chute a zároveň získať dávku dôležitých živín, ktoré potrebuje vaše telo.

Video
Stonky bielej či zelenej špargle sú veľmi chutné aj zdravé. Je dobré variť ich v správne ochutenej vode a my vieme ako na to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #jedlo #JAR #jahody #špenát #máj #špargľa

+ Podporíte partnerku so zmenou váhy a pridáte sa k spoločnému cvičeniu.
Včasné splácanie...

+ Nepreháňajte to s opaľovacími prípravkami, radšej sa vyhýbajte slnku.
Počas dovolenky, chráňte...