Majte mozog v lepšej kondícii. Toto potrebujete mať na tanieri

Vzdelávanie, logické hádanky, či krížovky síce trénujú mozgové „závity“, ale bez dobrého paliva to nepôjde. Pre mozog je výživa totiž kľúčová a ak si chcete zachovať bystré myslenie do dlhého veku, je potrebné mať na tanieri správnu skladbu jedál.

01.04.2024 00:00
veda, výskum, vzdelávanie, štúdium, škola,... Foto:
Naša nálada, pamäť a schopnosť jasne uvažovať sú závislé na fungovaní našich mozgových buniek a na produkcii chemických látok v mozgu.
debata

Podporte mozog v ťažkých dobách

V súčasnom svete je mozog vystavený mnohým výzvam a ohrozeniam, ktoré môžu negatívne ovplyvniť jeho zdravie a funkciu. Neustály stres, nedostatok spánku, nadmerné používanie elektronických zariadení, ako sú smartfóny a počítače a nedostatok fyzickej aktivity, sú len niektoré z faktorov, ktoré ho môžu zaťažovať. Moderný životný štýl často prináša aj nadmerné množstvo informácií a podnetov, čo vedie k preťaženiu mozgu a problémom s koncentráciou a pamäťou. Je dôležité si tieto nástrahy uvedomiť a snažiť sa im aktívne vyhýbať, ale rovnako tak dodať mozgu podporu v podobe správnej výživy.

Mozog bez starostí

Naša nálada, pamäť a schopnosť jasne uvažovať sú závislé na fungovaní našich mozgových buniek a na produkcii chemických látok v mozgu. Pokles mentálnych schopností, zmeny nálady či obmedzená schopnosť učiť sa novým veciam sú kvôli starnutiu neodvratné.

„Pokiaľ do svojho života zaradíte určité diétne návyky a správnu životosprávu, náš mozog môže prosperovať v akomkoľvek veku,“ vysvetľuje výživová poradkyňa, popredná odborníčka na zdravú výživu a autorka niekoľkých kníh s tematikou zdravého stravovania Christine Bailey. Už len vedieť, ako na to.

spánok Čítajte aj Čo sa stane s naším telom po zlom a krátkom spánku?

Omega-3 mastné kyseliny

Tieto živiny sú pre zdravie mozgu nevyhnutné. Nájdeme ich v rybách ako losos, sardinky a tuniak, ale aj v ľanových semienkach, orechoch a chia semienkach. Pravidelná konzumácia omega-3 mastných kyselín pomáha zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie.

Antioxidanty

Chráni bunky mozgu pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Zahrňte do svojej stravy potraviny ako horká čokoláda, bobuľoviny, orechy a korenie ako kurkuma, ktoré sú nesmierne bohaté na antioxidanty. Určite je dobré ich konzumovať na dennej báze.

Zelenina

Je základ imunity, vitality aj mozgovej sviežosti. Jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť pre svoj mozog, je jesť pestrú škálu zeleniny. Obsahuje mnoho živín ako vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré podporujú zdravie mozgu. Čím pestrejšia skladba, tým lepšie pre myslenie.

Voda

Nezabúdajte na dostatočný prísun vody. Dehydratácia vedie k zníženej koncentrácii a zlým kognitívnym funkciám. Udržujte svoje telo hydratované pitím dostatočného množstva čistej vody každý deň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #voda #mozog #pitný režim #zelenina #omega-3 mastné kyseliny #pamäť #stres #zdravý životný štýl #fyzická aktivita #antioxidanty #nedostatok spánku #zmeny nálad #kognitívne schopnosti #nedostatok pohybu

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....