Ako poraziť nachladnutie bez chémie? Majte poruke med

Zmena ročných období so sebou vždy prináša aj riziká, že to s vašim zdravím nebude ideálne. Zmena šatníka, teplôt, občasné zmoknutie a máte plný nos, dráždenie v krku a kašeľ, ako na zavolanie. Skúste si však nezaťažiť túto jar pečeň liekmi. Medové recepty naordinované včas vás dokážu postaviť na nohy.

01.03.2024 11:12
med, medovina Foto:
Vitamíny, minerály a ďalšie živiny obsiahnuté v mede podporujú produkciu imunitných buniek.
debata

Majte v zásobe pravý med

„Med je laickým liekom proti respiračným chorobám, k čomu vzniká stále viac vedeckých dôkazov,“ uvádza štúdia zverejnená na webe PubMed. Pozrieme sa teda na to, ako presne med dokáže upokojiť neutíšiteľný a veľmi otravný kašeľ a pomáha vášmu hrdlu. Využívajte vždy pravý med od včelára a pochopíte, prečo naši predkovia boli zdravší.

Upokojí hrdlo

Med je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami, a to vďaka obsahu enzýmov a antioxidantov, ktoré pomáhajú znižovať zápaly a podráždenie v krku. Ako sa med pomaly rozpúšťa v ústach, vytvára tenkú vrstvu, ktorá upokojuje citlivé tkanivá a pôsobí ako ochranný štít proti dráždivým faktorom. Táto ochrana môže byť obzvlášť účinná pri suchom a dráždivom kašli, kedy je hrdlo oveľa citlivejšie na podráždenie. Dokonca už jedna lyžica medu stačí na okamžitú úľavu podráždeného hrdla a potlačenie nutkania ku kašľu.

Riedi hlien

Teplé nápoje, ako napríklad čaj alebo voda s citrónom spolu s medom majú vynikajúcu schopnosť riediť hlien v dýchacích cestách. Uľahčuje jeho odplavenie, uvoľňuje hrdlo a zlepšuje prúdenie vzduchu v prieduškách. To následne vedie k úľave od ťažkého kašľa a zlepšeniu dýchania, najmä pri prechladnutí alebo chrípke.

žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota, smrkanie Čítajte viac 5 super tipov, ako poraziť nachladnutie. Osvedčené sú rokmi

Pokojnejšie noci počas nachladnutia

Kašeľ cez deň je nepríjemný, ale ten nočný obťažuje ešte viac, pretože narúša kvalitu spánku. Med pomáha potlačiť nočný kašeľ vďaka svojej schopnosti upokojovať podráždené hrdlo a tlmiť reflexy v podobe kašľa. Pridanie medu do čaju alebo jedna lyžička samotného medu pred spaním upokojí podráždené dýchacie cesty a zníži frekvenciu kašľa. Tento prírodný liek je obzvlášť užitočný pre deti, ktoré sú často náchylnejšie na nočné kašľanie, nehovoriac o tom, že potrebujú nerušený spánok, aby sa zotavili.

Posilní imunitu

Lepšie je ochorenie vôbec nedostať, než ho liečiť. A med má aj silný preventívny účinok. Obsahuje množstvo živín a antioxidantov, ktoré posilňujú imunitný systém a zlepšujú jeho schopnosť bojovať proti infekciám. Vitamíny, minerály a ďalšie živiny obsiahnuté v mede podporujú produkciu imunitných buniek. Pravidelná konzumácia medu ako súčasti vyváženej stravy je teda prospešná pre celkové zdravie. Med je tiež prirodzeným energetickým zdrojom a poskytuje telu potrebnú silu na boj proti infekciám a zlepšeniu zdravia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prevencia #imunitný systém #med #nádcha #antioxidanty #boľavé hrdlo #nachladnutie #hlieny #vykašliavanie #kaseľ a prechladnutie

+ Doprajte telu to, čo si momentálne pýta, neberte to na ľahkú váhu.
Odpočinok a relaxácia sú nevyhnutné pre...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....