Pri sviatočnom hodovaní a príprave jedál tiež podľa neho treba brať na deti ohľad. „Počas vianočných sviatkov dožičíme oveľa viac aj deťom. Netreba však zabúdať, že dieťa nie je zmenšený dospelý, a treba na to myslieť aj pri skladbe potravy,“ uviedol odborník. Pripomína tiež, že u detí treba regulovať konzumáciu sladkostí a zabezpečiť im dostatočný prísun ovocia a zeleniny. Pitný režim by mal byť v podobe nesladených nápojov, najlepšie pitná voda, pramenité alebo minerálne vody.
Čítajte viac Ako vytriediť obaly z potravín po príprave štedrovečerného menu? Tu je FOTO návodTo, ktoré potraviny na detský tanier nepatria, podľa neho záleží predovšetkým na veku dieťaťa. „Deťom do troch rokov nie je vhodné podávať potraviny, ktorými by sa mohli udusiť. Napríklad malé a tvrdé kúsky ako orechy, sušené ovocie,“ priblížil Minárik. Upozorňuje, že malým deťom treba uvážlivo ponúkať potraviny, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie. „Napríklad arašidy, ryby, morské plody, exotické a citrusové ovocie,“ vymenoval odborník.
Pre všetky deti sú podľa neho nevhodné mastné údeniny a rôzne slané pochutiny, slané a pražené oriešky, potraviny s vyšším obsahom potravinárskych prísad či presladené malinovky. Konzumácia rýb je pre zdravie detí prospešná, odporúča však vyhnúť sa vyprážaniu a dávať najmä pozor na kosti. „Ak sa už rozhodnete rybu vypražiť, menším deťom je vhodné ju očistiť od strúhankového obalu,“ radí Minárik.