Pečeň dostane počas Vianoc zabrať, dá sa jej pomôcť? Skúste to s čajmi, tieto tri sú priam zázračné

S blížiacim sa sviatočným obdobím, ale mnohí z nás už aj po pár týždňoch vianočného "žúrovania" či návštevy vianočných trhov - môžeme čeliť problémom s pečeňou. Tým najčastejším je hromadenie tuku v pečeni.

22.12.2023 06:00
bylinky, fytoterapia, stres, proti stresu,... Foto:
Ktoré z čajov by ste mali zaradiť do jedálnička aj preto, aby ste zbytočne nezaťažovali pečeň, respektíve, aby ste zmiernili nápor vianočných pokrmov a nápojov na jej fungovanie?
debata (2)

Hlavnými príčinami vzniku tukovej pečene je nadváha, ale podpisuje sa na nej aj nadmerná konzumácia alkoholu či tučných jedál alebo neznášanlivosť na niektoré lieky. Niekedy si to ani nemusíme všimnúť, ak však cítime únavu a diskomfort v brušnej dutine vpravo hore, môže to byť jeden zo signálov, že naša pečeň potrebuje pomoc.

ašvaganda, ashwagandha, nápis, ajurvéda Čítajte viac Už ste o nej určite počuli, ašvaganda je nový hit... Je to reklamný 'fejk' alebo naozaj zázračná bylina?

Samozrejme, pri vážnych diagnózach je nutné vyhľadať pomoc odborníkov. Niekedy (a to platí aj v tomto čase) však môže pomôcť aj prevencia či istá stimulácia a detoxikácia pečene. Ku slovu sa v takom prípade dostávajú aj bylinné čaje.

Ktoré z nich by ste mali zaradiť do jedálnička aj preto, aby ste zbytočne nezaťažovali pečeň, respektíve, aby ste zmiernili nápor vianočných pokrmov a nápojov na jej fungovanie? Skúste nasledovné.

Čaj z citrónovej kôry

Citrón a iné citrusové plody sa považujú za podporu tráviaceho systému a močových ciest. Na prípravu čaju z citrónovej kôry opláchnite kôru citróna a uvarte ju vo vode. Ešte ideálnejšie je použiť bio-citróny – s kôrou bez akéhokoľvek ošetrenia.

Orechové škrupiny nie sú odpad. Pozrite si 7 tipov, na čo všetko sa ešte hodia Čítajte viac Orechové škrupiny nie sú odpad. Pozrite si 7 tipov, na čo všetko sa ešte hodia

Čaj z tymiánu a feniklu

Tymián a fenikel sa často používajú na dochutenie jedál, no verí sa, že tieto rastliny môžu pomôcť odstraňovať toxíny z tela. Na prípravu čaju z tymiánu alebo feniklu použite umyté čerstvé listy, ale môžete to vyskúšať aj so sušenou zmesou, prípadne skombinovať sušený tymián s feniklovými semienkami.

Čaj z púpavy

Púpava podporuje činnosť tráviaceho systému a pomáha telu spracovávať tuky. Ideálne je na prípravu čaju použiť umyté listy. V zime ich však ťažko nájdete v domácom prostredí, pokojne si teda vypomôžte sušenou zmesou.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pečeň #pomoc #zdravie #tuk #čaj

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...