Fajčenie, nadmerný príjem alkoholu, obezita... To všetko sú rizikové faktory rakoviny pankreasu

Medzi najčastejšie príznaky rakoviny pankreasu patria nevoľnosť, vracanie, žltačka, depresia, bolesti brucha a chrbtice.

20.11.2023 09:00
meranie pása, obvod pása, krajčírsky meter,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Presné príčiny vzniku rakoviny pankreasu nie sú známe. Môžu ho však podmieniť fajčenie, nadmerný príjem alkoholu, obezita, cukrovka či chronický zápal pankreasu. Rizikovými faktormi sú aj mutácie v určitých génoch, rodinná anamnéza či dedičnosť. Upozornil na to Národný onkologický inštitút (NOI). Apeluje preto na ľudí, aby nepodceňovali zdravý životný štýl.

Seniori rakovina chudnutie Čítajte viac Vyhnite sa týmto potravinám, nenakŕmia len vás, ale aj rakovinové bunky, zhoršia problémy s kosťami a ničia pankreas

„Celosvetovo je štvrtou najčastejšou príčinou úmrtí u mužov a žien, ktorá dominuje aj na Slovensku. Slovensko je v počte novozistených prípadov rakoviny pankreasu ročne štvrté na svete a druhé v Európe (podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie). Každý rok u nás pribudne takmer 11.000 nových prípadov,“ priblížil inštitút na sociálnej sieti.

Medzi najčastejšie príznaky rakoviny pankreasu patria nevoľnosť, vracanie, žltačka, depresia, bolesti brucha a chrbtice. Rovnako aj nevysvetliteľné chudnutie, tmavý moč, hnačka alebo ílovitá stolica, zhoršenie cukrovky či hlboká žilová trombóza.

žena, sladkosti, nadváha Čítajte viac Hoci ste štíhla, môžete mať stukovatenú pečeň. Čo pomôže?

Inštitút upozornil, že v súčasnosti neexistuje žiadny spoľahlivý skríningový test alebo metóda, ktorá by dokázala správne a včas identifikovať skorú formu rakoviny pankreasu. „Osveta hrá kľúčovú rolu, aby sa znižoval vplyv rizikových faktorov a aby sa karcinóm pankreasu zachytil podľa možností čo najskôr,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #rakovina pankreasu

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...