Schudneme s jogurtom, áno či nie? Patrí vôbec do diéty?

Zhadzovanie nadbytočných kilogramov si nevieme predstaviť bez zdravých, nízkokalorických potravín. Stále sa však vedie polemika o tom, či jogurt dokáže pomôcť v tomto smere alebo ide len o trendový výstrelok.

19.11.2023 13:45
jogurt, suchá pleť, grécky jogurt Foto:
Jogurt pomáha pri úprave telesnej hmotnosti smerom nadol aj iným spôsobom.
debata

Univerzálna potravina

Jogurt konzumujeme priamo, používame ho pri varení i pečení. Môžeme si ho dopriať na raňajky, desiatu, olovrant i na večeru. Pasujú k nemu ovocie, ovsené vločky či sušené ovocie. Spomínaná potravina patrí podľa odborníkov do diétneho jedálneho lístka. Konzumovaniu jogurtu však hovoria jedno veľké – ale. Podľa svetoznámej odborníčky na výživu Amy Goodsonovej je problém jogurtu v tom, ak obsahuje pridanú sladkú zložku, napríklad džem, kompót, alebo iné sladké doplnky. Užitočnou potravinou pri chudnutí, ale aj zdravom životnom štýle je bez sladkej zložky, napríklad vo forme bieleho jogurtu.

Zažiari množstvom bielkovín

Jogurt patrí do skupiny potravín, ktoré majú vysoký obsah bielkovín. Ide o kvalitný zdroj živočíšnych proteínov. Denná potreba tejto živiny sa pohybuje na úrovni 1 – 2 gramov na 1 kg telesnej hmotnosti. K jeho kľúčovým účinkom zaraďujeme ochranu svalovej hmoty a jej regeneráciu. Okrem toho má v rámci chudnutia ešte jednu zaujímavú schopnosť, zasycuje na dlhý čas. „Proteín je známy tým, že má výrazný sýtiaci účinok,“ potvrdzuje Goodsonová, ktorá jedným dychom dodáva, že zachováva svalovú hmotu. Rovnako je kľúčová aj pri chudnutí, pretože svaly urýchľujú metabolizmus.

Rozdiel medzi klasickým a gréckym jogurtom nie je len v cene. Ktorý je lepší a prečo? Čítajte aj Rozdiel medzi klasickým a gréckym jogurtom nie je len v cene. Ktorý je lepší a prečo?

Zvláda nevyspytateľné chute do jedla

Pokiaľ si doprajeme jogurt bez pridaného cukru alebo akejkoľvek sladkej zložky, táto krémová a chutná pochúťka nám pomáha zvládať hormóny hladu. „Proteín, ale aj tuk v jogurte regulujú hormón hladu ako je grelín a leptín, ktoré môžu pomôcť pri kontrole chuti do jedla. Znižuje nutkanie jesť nezdravé a kalorický výdatné jedlá,“ hovorí odborníčka. Zaujímavé je, že malý 100 – 150 gramový téglik má nízky obsah energie, približne okolo 150 kilokalórií. Nízky kalorický „náboj“ tejto potraviny ju predurčuje ako ideálny prostriedok do diéty.

Zvláštna úloha vápnika pri spaľovaní tukov

Jogurt pomáha pri úprave telesnej hmotnosti smerom nadol aj iným spôsobom. Obsahuje totiž vysoké množstvo živých aktívnych kultúr. Ide o mikroorganizmy, ktoré označujeme ako probiotiká. Môžeme ich zaradiť medzi prospešné baktérie, ktoré udržujú črevnú mikroflóru v skvelej kondícii. Zdravie tráviace traktu, špeciálne čriev, sa spája s lepšou reguláciu hmotnosti a trávením. Jogurt nie je, samozrejme, len zdrojom bielkovín a tuku, ale ponúka aj širokú škálu vitamínov. Z kľúčových mikroživín môžeme vybrať vitamín D, vitamíny skupiny B, ale aj minerál vápnik. Amy Goodsonová presviedča verejnosť, že aj obyčajný minerál vápnik má dôležitú rolu v diéte. Spomínaná minerálna látka zohráva dôležitú úlohu pri regulácii telesnej hmotnosti, pretože pomáha s metabolizovaním (spaľovaním) tukov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamín B #vitamín D #vápnik #jogurt #biely jogurt #nízkokalorické jedlo #chuť do jedla #proteínové raňajky #leptín #proteíny #zásady redukčnej diéty #grécky jogurt #grelín

+ Nezabúdajte na poriadnu hydratáciu, vaše telo ju potrebuje.
Ukážte svoju zručnosť, ľudia si vás tak začnú viac...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...