Ľudia s touto diagnózou môžu v neskoršom veku častejšie trpieť demenciou

Ľudia, u ktorých lekári až v dospelosti diagnostikovali poruchu pozornosti s hyperaktivitou (ADHD), môžu v neskoršom veku častejšie trpieť demenciou.

21.10.2023 13:00
staroba, pamäť, demencia, Alzheimer Foto:
Vedci zatiaľ nedokážu určiť, či existuje medzi začatím liečby ADHD v dospelosti a častejším rozvojom demencie príčinná súvislosť.
debata

Vyplýva to zo štúdie v ktorej odborníci skúmali skupinu viac ako 100 000 pacientov s ADHD a zistili, že riziko demencie je u nich až trikrát vyššie ako u bežnej populácie. Informuje o tom denník The Guardian.

Vedci zatiaľ nedokážu určiť, či existuje medzi začatím liečby ADHD v dospelosti a častejším rozvojom demencie príčinná súvislosť. Podľa nich je možné, že porucha pozornosti znižuje schopnosť mozgu reagovať na procesy, ktoré sa v ňom odohrávajú v neskoršom veku, vrátane neurodegenera­tívnych zmien, ktoré spôsobujú demenciu. Nemajú však jasné dáta o tom, či riziko demencie znižuje medikácia pri poruche ADHD a či sa vyšší výskyt demencie môže týkať aj ľudí, ktorým bola diagnostikovaná porucha pozornosti ako deťom.

heming Čítajte viac Uvedomuje si Bruce Willis demenciu, ktorou trpí? Od jeho manželky prišla odpoveď

Autormi štúdie zverejnenej v odbornom periodiku Jama Network Open sú izraelskí lekári, ktorí od roku 2003 skúmali zdravotný stav skoro 110-tisíc pacientov, ktorí nemali ADHD ani demenciu. Do roku 2020 sa diagnóza ADHD objavila u 730 z nich az týchto 730 sa potom 96, teda 13 percent, začalo stretávať aj s demenciou. U tých, ktorí ADHD netrpeli, bola diagnóza demencie menej častá – dostalo ju sedem percent ľudí.

„Hlavné je, že ľudia s ADHD by nemali panikáriť. Túto súvislosť ešte len treba potvrdiť a ak sa to stane, zistiť, či riziko (demencie) znižuje užívanie liekov na ADHD,“ komentoval novú štúdiu Chris Hollis z univerzity v Nottinghame, ktorý sa na výskume nepodieľal. Podľa neho je tiež možné, že v hre sú aj ďalšie faktory, ktoré zatiaľ vedci nezohľadnili.

debata chyba
Viac na túto tému: #demencia #ADHD

+ Zdravý životný štýl vás nabije pozitívnou energiou.
Naučte sa hovoriť nie zbytočným výdavkom a strate času....

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...