Potraviny, ktoré vyzerajú diétne aj zdravo, ale nechudnete z nich ani vám neprospievajú

Zrejme už ste tiež uvažovali o tom, že začnete jesť lepšie, aby ste boli zdravší alebo štíhlejší, prípadne oboje. Nestačí však siahnuť po prvej potravine, na ktorej bude napísané, že je zdravá, plná vitamínov a podobne. Pretože obvykle ide len o dobre premyslený a lepkavý marketing.

16.10.2023 06:00
musli tyčinky, pečenie, koláče Foto:
Správne zvolená tyčinka poslúži ako dobrý zdroj energie pri fyzickej aktivite.
debata

S jedlom opatrne

Chcete sa stravovať zdravo a preto po regáloch v obchodoch lovíte potraviny s názvami zdravé, light, diétne a podobne? Nie vždy sa za očarujúcimi názvami však skrývajú aj zdraviu a línii prospešné účinky. Preto pozor na potraviny, ktoré nemusia mať efekt, ktoré od nich čakáte. Možno bude práve opačný.

Ochutené mlieka

Vápnik, bielkoviny a ešte aj probiotické kultúry. Dokonca často nízkotučné. To sa zdá priam dokonalé. No často sú tieto mliečne výrobky plné cukru a aróm namiesto skutočného ovocia. Preto nie sú prospešné z hľadiska zdravia ani štíhlej postavy. Napríklad ochutený jahodový kefír obsahuje okolo 12 gramov pridaného cukru na 100 ml, pričom veľkosť celého balenia je 450 ml. Olovrant s týmto obsahom cukru sa tak za zdravý rozhodne považovať nedá, má viac energie ako ľahký obed.

Raňajkové cereálie

Väčšina raňajkových cereálií obsahuje veľké množstvo cukrov a tuku, deklarovaný ovocný podiel býva zanedbateľný a oriešky sú nekvalitné. Okrem toho, kupované cereálie sú priemyselne spracované, čo zdraviu ani postave tiež neprospieva, rovnako ako fakt, že obsahujú okrem cukru aj prekvapivo veľa soli. Ak si chcete dať na raňajky niečo sladké a zároveň zdravé, pripravte si kašu z obyčajných ovsených vločiek a dochuťte ich čerstvým ovocím, proteínovým práškom alebo lyžičkou orieškového masla.

obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť, sladkosti, diéta Čítajte aj Strava chudobná na vlákninu? Črevná bariéra je ňou zvlášť ohrozená

Nevhodné zdroje bielkovín

Problémom sú hlavne u športovcov. V snahe zvýšiť podiel bielkovín v strave nepozerajú na ich pôvod. Vieme napríklad, že bielkoviny sú v mäse a preto si doprajeme aj údeniny, pretože v nich sú predsa tiež. Áno, ale často zďaleka nie toľko. Tuku a soli je v nich viac. Keď chceme kvalitné bielkoviny živočíšneho pôvodu, je ideálne chudé, prípadne hovädzie mäso, ryby, vajcia. Pozor aj na mliečne výrobky. Dobrou voľbou je tvaroh, grécky jogurt alebo skyr, menej už syry, vzhľadom na obsah tuku. Opatrní buďte pri výrobkoch zdôrazňujúcich vyšší obsah bielkovín, typicky sú to rôzne pudingy alebo ochutené mlieka, prídavok bielkovín nebýva ohromujúci, ale cukrom nešetria.

Sušené ovocie

Záleží na tom, aké si vyberiete. Domáce sušenie je skvelé a zachováva v ovocí množstvo výživných látok. S kupovaným ovocím je to horšie. Často je dochucované cukrom. Nehovoriac, ak je ešte v rôznych polevách. Podstatne lepšou a zdravšou alternatívou sú oriešky v ich prirodzenej podobe, dobrou voľbou sú aj kvalitné orieškové maslá alebo napríklad sezamová pasta, ktorá je bohatá na bielkoviny, zdravé tuky a vlákninu. Vždy si však postrážte množstvo. Zdravé neznamená diétne.

Müsli tyčinky

Mnohí výrobcovia tvrdia, že müsli tyčinky zaženú hlad, dodajú energiu a sú ideálne na chudnutie. V skutočnosti je na tom však väčšina bežne dostupných müsli tyčiniek podobne ako sladené cereálie. Majú vysokú energetickú hodnotu, najmä tie s čokoládovou alebo jogurtovou polevou a to znamená, že pokiaľ chcete schudnúť, mali by ste sa im oblúkom vyhnúť. Pokiaľ si však na müsli tyčinke radi pochutnáte, nemusíte sa jej úplne vzdávať. Správne zvolená tyčinka poslúži ako dobrý zdroj energie pri fyzickej aktivite – výstup na hory, prechádzka na bicykli, zjazdové lyžovanie, bežky. Akú si však vybrať? Najlepšie naturálnu ovsenú müsli tyčinku osladenú ovocím či doplnenú o oriešky. Pozor si dajte na pridaný cukor, náhradné sladidlá a celkovú gramáž.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravé stravovanie #müsli #bielkoviny #tuky #cereálie #cukry #umelé sladidlá #proteínová tyčinka #pridaný cukor

+ Neskoro večer na jedlo zabudnite, zaťažujete tak svoje telo.
Pokúste si nejaké peniaze odložiť, neskôr ich ešte...

+ Ustrážte si svoje myšlienky, sila myšlienok je veľmi silná.
Pokračujte ďalej, nezastavujte sa pred prvým...