Predĺžte si život a schudnite. Máme pre vás skvelý tip na funkčné stravovanie

Všetci občas premýšľame, koľko a čoho zjesť, aby sme schudli, udržali si zdravie a predĺžili život. Pretože to, čo máme na tanieri, výrazne ovplyvňuje dĺžku života a naše zdravie. Vitalitu aj vzhľad. Niektoré výskumy pritom ukazujú, že kľúčom by mohlo byť viac proteínov.

12.10.2023 14:00
zdravá strava, zdravé srdce Foto:
Optimálna výživa, ktorá zároveň zodpovedá veku človeka, pomáha udržať metabolické zdravie a tým zlepšiť dĺžku života v zdraví.
debata

Zlatá stredná cesta

Konzumácia kvalitného jedla môže zlepšiť metabolické zdravie a oddialiť starnutie, o tom už lekári a vedci nepochybujú. Aké jedlo by to ale malo byť? Skupina japonských vedcov sa rozhodla podrobne preskúmať bielkoviny. Presnejšie povedané, zamerali sa na to, aký majú vplyv na zdravie myší. Výskumníci z tokijskej Waseda University kŕmili mladých a stredne veľkých myších samcov nízkokalorickou diétou s rôznym množstvom bielkovín. Zistili, že myši boli najzdravšie, keď jedli diétu so stredným množstvom bielkovín. Nerobilo im dobre, keď bolo bielkovín v strave málo, ale vadilo im, aj keď ich tam bolo veľa.

Od myší k ľuďom

Nie je to náhoda, prečo sa mnoho pokusov začína robiť na myšiach. Pretože z veľkej časti sú ich reakcie podobné ľuďom. Ak niečo funguje u nich, predpokladá sa, že by mohlo aj u ľudí. Preto je podľa autorov štúdie možné z týchto zistení vyjsť aj pri hľadaní ideálneho jedálnička pre človeka. Ich prácu nedávno zverejnil časopis GeroScience a vyšla aj na odbornom webe Science Daily. Záver? Vyvážená strava s primeraným množstvom bielkovín by mohla byť kľúčom k dlhému a zdravému životu.

obezita, žena, pohovka, cukor, lenivosť, sladkosti, diéta Čítajte aj Strava chudobná na vlákninu? Črevná bariéra je ňou zvlášť ohrozená

Využiteľnosť jedla klesá

Optimálna výživa, ktorá zároveň zodpovedá veku človeka, pomáha udržať metabolické zdravie a tým zlepšiť dĺžku života v zdraví. Nestačí totiž strážiť len množstvo jedla, ale tiež treba dostatok živín. Málokto vie, že s vekom klesá schopnosť využiť ich a preto je už po päťdesiatke potrebné viac strážiť napríklad dostatočný príjem vitamínov a minerálov.

Koľko proteínov je ideálom

Vedci zistili, že konzumácia nízkoproteínovej stravy viedla k rozvoju mierneho stukovatenia pečene so zvýšenými hladinami pečeňových lipidov u myší stredného veku v porovnaní s mladými myšami. Naopak stredne proteínová diéta viedla k zníženiu koncentrácií glukózy v krvi a hladín lipidov ako v pečeni, tak v plazme. Tieto zistenia naznačujú, že diéta so stredným obsahom bielkovín 25 až 35 percent z denného príjmu energie udržovala myši v mladom aj strednom veku zdravšie.

Rozhodujte sa aj podľa váhy

Bielkoviny nielenže skvele zasýtia, ale podporujú aj rozvoj peknej postavy. Samozrejme ak športujete. Ak presne neviete, koľko bielkovín je pre vás tou zlatou strednou cestou, tak je vhodné riadiť sa váhou. Odporúčaný denný príjem bielkovín si môžete jednoducho vypočítať podľa toho, koľko vážite. Pre výpočet vynásobte svoju hmotnosť číslom 1,5. Výsledok potom určuje rozumné množstvo bielkovín v gramoch, ktoré by ste mali za deň zjesť. Pokiaľ ale športujete alebo posilňujete, bude vaša potreba bielkovín vyššia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #zdravá strava #metabolizmus #bielkoviny #vyvážená strava #proteíny #bielkovinová diéta #vitamíny a minerály

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Dávajte si pozor nato čo hovoríte, mohlo by sa vám to splniť.
Plánovanie budúcnosti zabezpečí finančnú...