Čo sa deje v našom tele, keď chudneme? A kam mizne tuk?

Svetové správy potvrdzujú, že takmer polovica dospelej populácie na celom svete sa snaží schudnúť. O stratu telesnej hmotnosti v podobe tuku sa najčastejšie snažia cvičením, nasleduje zmena stravovacích návykov a užívanie rôznych výživových doplnkov. Čo však treba robiť, aby bol proces úbytku nechcených kilogramov úspešný?

26.09.2023 06:00
zdravie, zdravá strava, životný štýl, zelenina,... Foto:
Úspešné chudnutie je založené na pomere straty tukovej a svalovej hmoty.
debata

Tuk sa proste vytratí, alebo…

Pravdou je, že ľahšie „prichádza“ ako „odchádza“. Telesný tuk špatí postavu, pretože sa ukladá do podkožného tkaniva, ale aj do vnútra brušnej dutiny. Všetko čo konzumujeme má svoju energetickú hodnotu, ktorá sa meria najčastejšie v kilokalóriách (kcal). Energia, ktorú prijímame zo sacharidov, cukrov a tukov dokážeme zužitkovať pri fyzickej ale aj duševnej práci. Ak je príjem kalórií vyšší, ako výdaj energie, nastáva problém. Zvyšok energie sa ukladá do zásob. V ľudskom tele majú podobu telesného tuku. Naopak, zo spomínaného tukového tkaniva dokážeme takisto získať energiu.

Tukové bunky sa splošťujú

Do procesu spaľovania tukov sú zapojené mnohé hormóny a enzýmy. Tuk sa štiepi na menšie látky, ktoré sa dostávajú do krvného obehu a odtiaľ napríklad do svalov, ktoré používame pri tvrdom cvičení. Zaujímavé je, že tukové bunky i napriek chudnutiu v tele predsa len zostávajú, a to pod kožou či na svaloch. Pri redukcii hmotnosti sa vytráca vnútro tukových buniek, ktoré zmenšujú svoj objem. Výsledkom je štíhlejší pás, užšie boky či pevnejší zadok.

Pozor na stratu svalovej hmoty

V laickej verejnosti panuje mylná predstava, že pri chudnutí strácame len zásoby tuku. Nepríjemnou správou pre všetkých je to, že v procese redukcie hmotnosti dochádza často aj k úbytku svalovej hmoty. Tuk sa považuje za pasívnu telesnú hmotu. Neprináša telu žiaden prospech. Naopak, vo veľkom množstve sa správa ako telesný orgán, ktorý produkuje sériu rôznych hormónov, ktoré stoja napríklad za pocitmi hladu. Svalové tkanivo je aktívnou telesnou hmotou. Bez svalov neexistuje život, pohyb. Bez svaloviny sa nevieme pohnúť ani vstať z postele. Najväčšou výhodou aktívnej telesnej hmoty je to, že urýchľuje metabolizmus a zlepšuje spaľovanie kalórií. K strate svalov dochádza pri diéte vtedy, ak si neúmerne škrtíme kalórie a vymýšľame stravovacie plány, ktoré sú založené na vynechávaní dôležitých živín, napríklad sacharidov. Ľudské telo sa tomu bráni a energiu môže, žiaľ, čerpať aj zo svalov. Výsledok môže byť pre niektorých ľudí v diéte nepríjemný. Hoci im ručička na váhe ukazuje nižšie číslo, tuk na bruchu či bokoch stále zostáva.

Úspešné chudnutie je založené na pomere straty tukovej a svalovej hmoty. Najväčším úspechom je pomer, kedy svaly ubúdajú čo najmenej a tuk sa spaľuje rýchlejšie. Podľa štúdie, ktorú publikoval Medicine & Science in Sports & Exercise účastníci výskumu, ktorí chudli obmedzovaním jedla (kalórií) mali nižšie percento telesného tuku. Najviac tento fenomén postihoval dolné končatiny. Naproti tomu, ľudia ktorí dosiahli úbytok váhy vďaka cvičeniu si udržali svalovú hmotu a prišli o tukové zásoby.

raňajky, výživa, chudnutie Čítajte aj Mindful eating: Trend, ktorý vás zbaví kilogramov bez diéty

Ako chudnutie pomôže organizmu

Výskumy presviedčajú, že strata hoci malého percenta hmotnosti, napríklad 5 – 10 %, môže zlepšiť krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb štíhlejšie telo lepšie zvláda chronické a metabolické ochorenia. Zlepšuje sa priebeh cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. Strata váhy má aj množstvo psychických a sociálnych výhod. Podľa časopisu Obesity, ľudia ktorí schudli získavajú viac sebaúcty, sebavedomia, zlepšujú sa aj ich vzťahy a spoločenské väzby.

Aj po úspešnej diéte môže nastať problém

Z dlhodobého hľadiska sú niektoré z nich neudržateľné. Ide najmä o prípady rôznych módnych trendov v chudnutí, ktorých výsledkom je rýchly úbytok hmotnosti, ale aj pomerne rýchly návrat do východiskového stavu. Štúdia, ktorú publikoval Medical Clinics of North America uvádza, že pokusy udržať si stratenú váhu často zlyhávajú. V takmer tridsiatich dlhodobých štúdiách ľudia získali naspäť viac ako polovicu stratenej hmotnosti späť, a to už do dvoch rokov. Viac ako 80 % sa vrátili k hmotnosti pred chudnutím do piatich rokov.

Striktné diéty fungujú len naoko

Potešia na chvíľu, zvýšia sebavedomie. Potom si vyžiadajú svoju dať v podobe jo-jo efektu. Niektorí odborníci varujú, že diéty na krátkodobé chudnutie môžu mať dokonca škodlivé účinky v podobe kolísania hmotnosti, poruchách príjmu potravy, pocitoch hanby a viny. Východiskom z tohto bludného kruhu diét je nastavenie svojho tela na zvládnuteľný a najmä udržateľný cvičebný a stravovací plán. Pri tréningoch je dôležité, aby neboli len niekoľkomesačnou záležitosťou, ale súčasťou celého nášho života. Aj z tohto dôvodu si treba vyberať druh a intenzitu športu, ktorý dokážeme robiť dlhé roky. Podobne to funguje aj pri stravovaní. Ak totiž naskočíme na prísnu diétu a vynechávame dlhodobo úplne akýkoľvek druh pečiva, vyhrávame len na chvíľu. Ťažkosti nastávajú vtedy, ak sa k jedeniu pečiva vrátime o niekoľko týždňov či mesiacov. Otázka nestojí tak, či máme jesť pečivo, ale aké druhy a koľko. Kombinácia pravidelného cvičenia a konzumácie niekoľkých nutrične vyvážených jedál denne sa napokon postará o to, aby sme si užívali peknú postavu nielen zopár týždňov, ale po zvyšok života.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #životný štýl #chudnutie #zdravý životný štýl #zdravé chudnutie #vyvážená strava #kalorický príjem #intenzívny tréning #kalorický deficit

+ Nehazardujte so svojim zdravím, hazardujete tak aj s ľuďmi okolo vás.
Neustále prekonávajte sami seba, naučíte...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...