Ťažkosti s trávením? Nová štúdia prináša pozoruhodné zistenia o kurkume

Kurkuma môže byť pri liečbe ťažkostí spojených s trávením rovnako účinná ako liek.

16.09.2023 13:00
varecha, kurkuma, Foto:
Mletá kurkuma sa používa ako korenie.
debata

S odvolaním sa na publikovanú štúdiu v odbornom časopise BMJ Evidence-Based Medicine to napísal server britského denníka The Guardian.

Korenie kurkuma, čiže indický šafran, obsahuje prírodnú látku zvanú kurkumín, ktorá má protizápalové a antimikrobiálne účinky. V juhovýchodnej Ázii sa používa ako liečivý prostriedok, okrem iného na úľavu od zažívacích ťažkostí. Doteraz však nebolo jasné, ako dobre si vedie v porovnaní s bežnými liekmi na zažívacie problémy, predovšetkým preto, že neboli vykonané žiadne porovnávacie štúdie.

uhorka Čítajte viac Naštartuje trávenie, vyženie z tela toxíny, uľaví po spálení od slnka, zlepší kvalitu pleti a dopriať si ju môžete bez obmedzení

Podľa novej štúdie však toto žlté korenie môže byť pri liečbe zažívacích ťažkostí rovnako účinné ako liek omeprazol, ktorý sa používa na krátkodobú liečbu refluxu a prevenciu žalúdočných vredov. Látka patrí do skupiny liečiv nazývaných „inhibítory protónovej pumpy“ a účinkuje tak, že znižuje množstvo kyseliny, ktorá sa tvorí v žalúdku. Dlhodobé užívanie tohto lieku ale podľa vedcov môže byť spojené so zvýšeným rizikom zlomenín, nedostatkom mikroživín a zvýšeným rizikom infekcií.

Do klinickej štúdie bolo zapojených 206 pacientov vo veku 18 až 70 rokov, u ktorých sa opakovali žalúdočné ťažkosti. Účastníci boli vybraní v rokoch 2019 až 2021 v nemocniciach v Thajsku a náhodne na 28 dní zaradení do jednej z troch skupín, pričom nepoznali zloženie pilulky, ktorú dostávajú. V prvej skupine pacienti dostávali kurkumu (dve veľké 250-miligramové kapsule kurkumínu štyrikrát denne a jednu malú tabletu placeba). V druhej skupine dostávali omeprazol (jednu dvadsať miligramovú kapsulu denne a dve veľké tablety placeba štyrikrát denne), v tretej skupine dostali kurkumu aj omeprazol.

Pacienti vo všetkých troch skupinách mali na začiatku štúdie podobné klinické nálezy. Ich stav bol hodnotený po 28 dňoch a potom znova po 56 dňoch.

travenie Čítajte viac Problém s trávením? Každý deň dúšok fermentovaného nápoja, pripravte ho zo žihľavy

Výsledky dokazujú, že ústne podanie kurkumínu bolo bezpečné a pacienti ho dobre znášali. Vo všetkých troch skupinách zaznamenali pacienti podobné zlepšenie príznakov.

Vedci uznali malý rozsah štúdie a tiež niekoľko ďalších nedostatkov, vrátane chýbajúceho dlhodobého sledovania. Je podľa nich potrebné vykonať širšiu štúdiu a získať dáta z dlhodobého sledovania. Dospeli však k záveru, že zistenia „môžu ospravedlniť zváženie kurkumínu v klinickej praxi“.

debata chyba
Viac na túto tému: #trávenie #korenie #kurkuma

+ Nezabúdajte na odpočinok, váš organizmus si ho zaslúži.
Šikovnosť je vaša silná stránka avšak pozor komu ju...

+ Pred vami je krásny deň, preto si ho nenechajte ničím a nikým pokaziť.
Čím skôr dokončíte, čo nemáte radi, tým...