Na konci leta už deťom na slnku nič nehrozí... aj vy si to myslíte? Tak čítajte ďalej, toto je skutočne dôležité

Ešte niekoľko dní bude na Slovensku poriadne horúco. S blížiacim sa príchodom školského roka budú chcieť mnohí rodičia využiť tento čas spoločne s deťmi. Mnohí pri vode a na slnku.

24.08.2023 11:20
deti, opaľovací prípravok, opaľovanie, SPF, UV... Foto:
Detská koža by mala byť celý čas chránená krémom s vysokým SPF.
debata

Hoci už máme záver augusta, horúčavy, ktoré už niekoľko dní panujú môžu byť veľmi nebezpečné aj v závere leta. A je veľmi dôležité, aby sme sa pred nimi mali na pozore. Práve deti sú aj tou najcitlivejšou skupinou, upozorňujú odborníci a pripomínajú rodičom, že ich treba dôkladne chrániť aj v týchto dňoch. Mnohí si totiž mylne myslia, že ak už dieťa nejaký čas na slnku strávilo, jeho organizmus a pokožka sú naň lepšie pripravené a takpovediac odolnejšie. Niektorí dokonca majú pocit, že dieťa sa už na konci leta nemôže spáliť. Opak je pravdou.

kúpele, bazén, relax, oddych, klobúk, plavky, leto, opaľovanie, slnenie, slnko, voda, kúpanie, dovolenka, cestovanie, Čítajte viac Je nevyhnutné opaľovať sa kvôli vitamínu D? Aký je maximálny čas opaľovania v závislosti od vášho fototypu

Detské telo nie je schopné regulovať teplotu tak rýchlo ako telo dospelých. Neodporúča sa im preto pobyt na slnku najmä v čase od 10.00 do 15.00 h. Znovu je dôležité zdôrazniť, že deti mladšie ako jeden rok by sa slnečnému žiareniu nemali vystavovať vôbec.

Počas pobytu v exteriéri treba deti chrániť pokrývkou hlavy. „Vhodné je, aby aj deti používali slnečné okuliare s účinným UV filtrom,“ píše na svojich stránkach Úradu verejného zdravotníctva. Apeluje tiež na správny výber oblečenia dieťaťa. „Oblečenie by malo byť ľahké, vzdušné, voľnejšieho strihu, skôr svetlých farieb a z prírodných materiálov.“

opaľovací prípravok, slnko, filter, UV lúče, UV filter Čítajte viac Chráni opálená pokožka pred ďalším spálením?

Deťom treba počas horúčav zaistiť dostatok tekutín. Najmenší zvyčajne zabúdajú piť, najmä v zápale hry vo vode na kúpalisku či na ihrisku s kamarátmi. Vodu im treba neustále ponúkať, prípadne aj nástojčiť na tom, aby sa napili, hoci oni sami nechcú. Na pitie sú vhodné pitná voda, neperlivá minerálna voda, nesladené ovocné čaje, prípadne riedené ovocné šťavy.

Deťom treba v lete umožniť častejšie sprchovanie a kúpanie. S ochladzovaním môže narýchlo a krátkodobo pomôcť aj prikladanie vlhkého uteráka či vlhčené utierky.

Nová verzia fluidu CAPITAL SOLEIL UV-CLEAR od...
Hydratačný pleťový krém CeraVe so SPF 30 je...
+9Ochranný pleťový krém UV ESSENTIEL od Chanel so...

Deťom nad šesť mesiacov treba opakovane natierať pokožku s vysokým ochranným faktorom. „Tie do šiestich mesiacov nenatierať krémami s ochranným faktorom, keďže na slnko vôbec nepatria. Chrániť ich je vhodné slnečníkom alebo clonou, nie plienkou prehodenou cez striešku kočiara, pretože bez prúdiaceho vzduchu im hrozí prehriatie,“ upozornil ÚVZ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #leto #deti #slnko #starostlivosť #opaľovanie #solárna ochrana

+ Nenechávajte svoje myšlienky len pre seba, podeľte sa s niekým o nich.
Čas je cennejší ako peniaze, využite ho...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...