Menej kalórií, väčší úspech
Základným predpokladom každého chudnutia je zníženie príjmu kalórií a vtom prichádza na pomoc práve spomínaný druh ovocia. Zaujímavé je, že jabĺk netreba konzumovať naraz priveľa, pretože zasycujú na dlhší čas. Vďačia za to najmä vláknine, pričom jedno jablko obsahuje 4 – 5 gramov vlákniny. V prepočte na dennú potrebu ide o 12 – 16 % odporúčaného množstva. Podľa výskumu, ktorý zverejnil časopis The Journal of Nutrition vláknina podporuje chudnutie a aj dodržiavanie diét, ktoré často krachujú na neovládateľných návaloch hladu.
Ako ovplyvňuje hladinu cukru v krvi
Pri zhadzovaní nadbytočných kilogramov je dôležitá nielen kontrola kalórií, ale aj to, akým spôsobom jedlo hýbe s krvným cukrom. V takýchto prípadoch sa často objavuje pojem glykemický index, podľa ktorého vieme určiť, ako rýchlo cukry z potravín zvyšujú hladinu glukózy v krvi. Mliečna čokoláda napríklad „vystrelí“ cukor do extrémnych výšok. Telo zareaguje rýchlou tvorbou inzulínu, Ide o hormón, ktorý sa podieľa na štiepení sacharidov. Efekt mliečnej čokolády na organizmus je taký, že najprv pociťujeme príjemné pocity, ktoré vystrieda napríklad únava alebo hlad. Podľa Americkej asociácie diabetikov sú na tom jablká omnoho lepšie. Majú glykemický index na úrovni 34 – 38 podľa odrody. Konzumácia potravín s nízkym glykemickým indexom stabilizuje výkyvy cukru v krvi, čo má priamy vplyv na množstvo skonzumovaného jedla cez deň.
Čítajte aj Mindful eating: Trend, ktorý vás zbaví kilogramov bez diétyLikviduje vinníka priberania, zápal
Priberaniu na hmotnosti a často aj ukladaniu malého množstva tuku na bruchu, zadku či stehnách asistujú zápaly. V ľudskom organizme totiž spúšťajú viaceré reakcie v podobe inzulínovej rezistencie či zmeny metabolizmu. Každé takéto vybočenie z normálu môže komplikovať chudnutie. Jablká patria do kategórie protizápalových potravín. Hovorí sa o nich, že si dokážu poradiť aj s jeho chronickou formou a tak pomáhajú pri úprave hmotnosti smerom nadol. Najlepšou protizápalovou látkou v jablkách je antioxidant kvercetín. Ide o typ rastlinného pigmentu (farbiva), ktoré si poradí aj s voľnými radikálmi v tele a s oxidačným stresom.
Nejde o zázrak na počkanie, ale…
Hoci jablká pomáhajú pri chudnutí, netreba rátať s tým, že priamo spaľujú napríklad tuk na bruchu. Chudnutie je totiž komplexný proces, ktorý je založený na jednoduchej rovnici, kde musí byť výdaj energie vyšší ako jej príjem. Pravdou však je, že jablko vďaka nízkemu obsahu kalórií prispieva k zhadzovaniu nadbytočných kilogramov. I keď sa ovocie bežne nepovažuje za jedlo vhodné do diéty, opak je pravdou. Obsahuje totiž veľké množstvo vody, v ktorom sa nachádza síce cukor, ale aj veľké množstvo vitamínov a minerálov, ktoré zlepšujú látkovú výmenu. Do kategórie obľúbených druhov ovocia, ktoré urýchľujú chudnutie patria tiež čučoriedky, černice a maliny, ktoré sa pýšia vysokým obsahom vlákniny, vitamínu C, nižšiemu obsahu cukru a vyššieho obsahu antioxidantov.