Odborník radí: Počuli ste o účinkoch zimnej čerešne? Čo čistí pľúca a čo bojuje proti rakovine?

Každý o nich hovorí, ale málokto skutočne vie, aké pozitívne účinky majú na ľudský organizmus. Antioxidanty sú vskutku všade okolo nás. Nachádzajú sa v ovocí, zelenine, korení, ale napríklad aj v mäse. I napriek tomu, že chránia telo pred rakovinou či znižujú cholesterol, nevieme sa v nich často dobre orientovať. Viac o týchto významných látkach hovorí v rozhovore pre Pravdu Martin Minárech zo spoločnosti Kompava.

11.08.2023 13:57
ríbezle čierne Foto:
V čiernych ríbezliach sú prítomné antokyaníny, ktoré majú schopnosť znižovať krvný tlak, zlepšovať zrakovú ostrosť a majú silný protirakovinový účinok.
debata

Čo sú antioxidanty?

Ide o látky, ktoré nás chránia pred negatívnymi účinkami voľných radikálov, redukujú ich aktivitu, znižujú možnosť ich vzniku a prevádzajú ich do nereaktívnych stavov. Dokonca dokážu opraviť molekuly, ktoré boli poškodené voľnými radikálmi.

Dokáže si ich naše telo vytvoriť?

Niektoré antioxidanty si náš organizmus dokáže vytvoriť vlastným metabolizmom, veľkú skupinu je možné získať z najčastejších vonkajších rastlinných zdrojov ako sú vitamíny, polyfenoly a flavonoidy. Do tejto skupiny môžeme zaradiť aj niektoré minerálne prvky, ktoré pomocou enzymatického pôsobenia sami vykazujú antioxidačné pôsobenie.

Aké pozitívne účinky na ľudský organizmus má užívanie týchto látok?

Podporujú imunitný systém a majú pozitívny vplyv na celkové zdravie organizmu. Za normálnych okolností je tvorba antioxidantov a voľných radikálov v rovnováhe. Ak v organizme nastane nerovnováha a voľné radikály získajú prevahu nad antioxidantami, vznikne oxidačný stres, ktorý poškodzuje naše bunky a spôsobuje rôzne zdravotné problémy.

Ktorým chorobám teda pomáhajú predísť?

Pravidelná konzumácia antioxidantov znižuje riziko vzniku rakoviny a kardiovaskulárnych ochorení, ďalej zabraňujú vzniku aterosklerózy, zápalovým ochoreniam, nervovým poruchám, starnutiu a poškodeniu buniek. Antioxidanty chránia bunky fungujú ako ochranný štít bunky, pomáhajú zachovať mladistvý vzhľad, anti-aging účinok na organizmus, môžeme im hovoriť „zametače voľných radikálov“.

Patria do tejto skupiny aj vitamíny?

Vitamíny majú silné antioxidačné účinky, ktoré organizmus nedokáže sám syntetizovať, preto ich musí prijímať v potrave. Vitamíny pôsobia ako prekurzory enzýmov, kofaktorov a hormónov alebo samé ako antioxidanty. Delíme ich do dvoch skupín podľa rozpustnosti. Rozpustné vo vode sú vitamíny skupiny B a vitamín C a rozpustné v tukoch vitamíny A, D, E, K. Ak sa objavia príznaky deficitu vitamínov, môžeme ich ovplyvniť a upraviť ich dodaním do organizmu vo forme výživových doplnkov.

Ktorý je najznámejší vitamín spomedzi antioxidantov?

Najznámejší a najviac používaný je vitamín C, známy tiež ako kyselina askorbová. Je jednoznačne hlavný vitamín na podporu imunitného systému. Vitamín C je vo vode rozpustná organická látka, ktorá v organizme pôsobí ako redukčné činidlo a kofaktor enzýmov pri syntéze kolagénu, katecholamínov, žlčových kyselín alebo aminokyseliny tyrozínu.

Aké sú jeho hlavné účinky?

Medzi jeho hlavné účinky patrí to, že zvyšuje imunitu organizmu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje schopnosť učenia, má antistresové účinky, zvyšuje novotvorbu svalovej hmoty, zlepšuje hojenie rán, podporuje pochody látkovej výmeny, je dobrý pre správnu funkciu spojového tkaniva, kostí a chrupaviek. Vďaka vysokej redukčnej schopnosti je účinným nešpecifickým antioxidantom a taktiež redukuje atómy železa a medi, čím umožňuje vstrebávanie železa z tenkého čreva. Stimuluje imunitný systém a urýchľuje regeneráciu organizmu pri fyzickej aj psychickej záťaži.

V ktorých potravinách nájdeme vitamín C?

Hlavným zdrojom kyseliny askorbovej je predovšetkým ovocie a zelenina, najviac kapusta, špenát, paprika, citrusy. Dôležitý je prospešný účinok ovocia a zeleniny v prevencii pľúcnych ochorení. Pravidelný príjem ovocia bohatého na vitamín C znižuje výskyt kašľa a kýchania u detí. Vitamín C je hlavný antioxidant prítomný v extracelulárnej tekutine vo výstelke pľúc, jeho nízky príjem súvisí s výskytom astmy, bronchitídy, kýchaním a ďalšími pľúcnymi ochoreniami.

Ako pôsobí ďalší známy antioxidant, vitamín E?

Vitamín E je biologicky najúčinnejším antioxidantom bunkových membrán. Hlavná funkcia vitamínu E je jeho antioxidačná schopnosť, pomocou ktorej zastavuje radikálové reťazové reakcie, alebo vychytáva kyslíkové radikály. Dnes je známy aj ochranný rádioprotektívny účinok vitamínu E, obmedzujúci vznik voľných radikálov v dôsledku ionizujúceho žiarenia. Treba spomenúť pozitívne účinky na tvorbu pohlavných buniek, činnosť nervového systému a využíva sa ako podporná liečba pri ochoreniach kože, pečene. Vitamín E chráni tuky, iné vitamíny, hormóny a enzýmy pred znehodnotením voľnými radikálmi. Okrem toho napomáha hojeniu rán a tým znižuje tvorbu jaziev. Medzi jeho hlavné zdroje patria najmä rastlinné oleje, orechy, semienka a niektoré druhy ovocia a zeleniny.

Medzi antioxidanty patria aj stopové prvky?

V organizme sú prítomné vo veľmi nízkej koncentrácii a ich koncentrácia v tkanivách je nižšia ako 50 mg/kg. Najvýznamnejšie antioxidačné účinky má selén, zinok a meď.

Čo vieme o seléne?

Selén je esenciálny stopový prvok, kov s najvýznamnejšou antioxidačnou aktivitou. Je súčasťou dôležitých enzýmov a proteínov v organizme napr. glutatión peroxidázy, ktorý rozkladá peroxid vodíka a tak chráni organizmus pred aktívnymi formami kyslíka. Výživový doplnok pôsobí proti postupujúcemu zápalu a bolesti, napríklad pri nárazovom preťažovaní kĺbov a k udržaniu zdravých nechtov a vlasov a navyše prispieva k správnej spermatogenéze. Selén sa používa tiež pri prevencii nádorových ochorení, ako aj celkovom posilnení imunitného systému. Selén je užitočný pre kardiovaskulárny systém, znižuje poškodenie stien artérií pôsobením voľných radikálov a znižuje hromadenie tuku, ktorý sa ukladá v stenách tepien a zužuje ich priesvit.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte aj Céčko nie je len pomocník proti chrípke! S pleťou dokáže zázraky, odborníčka prezrádza aké

Ako je to s užívaním selénu?

Môže sa konzumovať iba v odporúčaných dávkach. Vysoké dávky môžu spôsobiť otravu. Zo živočíšnych potravín sa selén nachádza v bravčovom a hovädzom mäse, vnútornostiach. Najviac ho má pečeň a obličky, nachádza sa tiež v morských rybách a mliečnych výrobkoch. Z rastlinných zdrojov je najviac obsiahnutý v obilninách najmä celozrnných, zelenine, strukovinách a ovocí.

Často sa hovorí aj o zinku. V čom vyniká?

Zinok sa vyskytuje vo všetkých tkanivách. Nachádza sa v živočíšnych i rastlinných potravinách, kde je zvyčajne viazaný na proteíny. Zinok je pre organizmus veľmi dôležitý, pretože je súčasťou mnohých enzýmov. Plní významnú úlohu v štruktúre a funkcii biomembrán. Je dôležitý pre funkciu pankreasu, má vplyv na rast, sexuálny vývin, hojenie rán a imunitu. Zinok prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, pomáha udržať zdravie pokožky, vlasov a nechtov, chráni bunky pred oxidačným stresom a prispieva k plodnosti, správnej reprodukčnej funkcii a k udržaniu normálnej hladiny testosterónu v krvi. Výborný zdroj zinku je červené mäso, jahňacia pečeň a syry. Vyskytuje sa tiež v morských rybách, obilninách, strukovinách, droždí, kakau. Ovocie a zelenina obsahujú nízke koncentrácie.

Spomínali ste aj meď. Ako pôsobí na organizmus?

Meď je po železe a zinku najviac zastúpeným esenciálnym stopovým, kovovým prvkom v tele, je významnou súčasťou enzýmov, je dôležitý pre integritu spojivového a kostného tkaniva, syntézu hemoglobínu (červené krvné farbivo), tvorbu pigmentov a neurotransmiterov (chemická látka slúžiaca na prenos nervových vzruchov). Zúčastňuje sa na zachovaní antioxidačného obranného systému organizmu, ako súčasť enzýmu, ktorý chráni naše bunky pred oxidatívnym poškodením. Medzi jeho zdroje patria zelená zelenina, vnútornosti, ryby, orechy, sušené ovocie. Príjem bežnou stravou je dostatočný.

Ktoré ďalšie látky majú antioxidačné účinky?

V dnešnej dobe sa využívajú aj látky, ktoré sú známe pre svoje silné antioxidačné účinky. Ide o Q 10, zelený čaj, ginkgo biloba. Vo všeobecnosti, keď chceme maximálne využiť účinok rôznych antioxidantov potrebujeme vedieť správne dávkovanie a načasovanie. Ako vo všetkom tu platí pravidlo menej je viac. Preto je vhodné si niektoré produkty vytipovať a správne ich načasovať. Dávkovanie a účinnosť je najlepšie si overiť priamo u výrobcu a treba si dať pozor na rôzne kombinácie a dávkovania, ktoré sú dostupné na rôznych internetových stránkach, na ktorých nie sú neoverené informácie.

Medzi zaujímavé látky s ochranným pôsobením patria aj katechíny, kvercetín a fenolové kyseliny. Prečo sú tak zaujímavé?

Katechíny priaznivo vplývajú na hladinu cholesterolu v krvi, hlavným zdrojom je kakao – kakové bôby. V niektorých druhoch ovocia sú prítomné antokyaníny majú schopnosť znižovať krvný tlak, zlepšovať zrakovú ostrosť a majú silný protirakovinový účinok. Sú to užitočné rastlinné pigmenty, plodom a zelenine dodávajú sýtočervené, fialové alebo modré odtiene. Nachádzajú sa hlavne v čiernych ríbezliach, černiciach a čučoriedkach, ako aj v baklažáne (v šupke), červenej kapuste, čerešniach a brusniciach. Kvercetín silný flavonoid, ktorý je spájaný s dlhovekosťou, silnou imunitou a protizápalovým účinkom sa nachádza v ovocí, zelenine, čaji a víne. Genisteín a daidzeín v sóji. Fenolové kyseliny v ovocí a zelenine. Hesperetín v citrusoch. Kyselina chlorogénová a kyselina kávová v káve. Kyselina ferulová zosilňuje účinky vitamínov a napomáha regenerácií vitamínu C, eliminuje negatívny vplyv UV žiarenia a nachádza sa v bunkových stenách rastlín ako je pšenica, ryža, arašidy, pomaranče a jablká.

Je glutatión skutočne najsilnejší antioxidant?

Glutatión sa vďaka svojej sile označuje ako „master antioxidant“. Naše telo ho potrebuje kvôli antioxidačnej ochrane, dostatočnej detoxikácii a ochrane proti starnutiu a poškodeniu buniek (antiage). Na rozdiel od väčšiny antioxidantov, glutatión si naše telo vyrába samo, v pečeni. Problém nastáva, ak je náš organizmus dlhodobo vystavený nesprávnemu životnému štýlu znečistenému prostrediu, stresu, toxínom, dlhodobému užívaniu liekov, potom sa schopnosť organizmu vytvárať glutatión naruší. V takomto prípade musíme telu pomôcť a dodávať ho vo forme výživových doplnkov. Treba spomenúť ešte silný chelatačný účinok. To znamená, že náš organizmus dokáže zbaviť ťažkých kovov.

Začína sa hovoriť aj o Ashwagandhe, ako pôsobí na organizmus?

Ashwagandha je tiež známa pod názvom Winter Cherry (zimná čerešňa). Keďže sa tradične používa ako adaptogén, používa sa pri mnohých stavoch súvisiacich so stresom. Niektoré adaptogény pomáhajú telu odolávať fyzickému a duševnému stresu. Ashwagandha znižuje stres znížením hladiny kortizolu vo vašom tele. Kortizol sa označuje ako stresový hormón, pretože je priamo spojený s vašou stresovou reakciou. Zatiaľ čo kortizol má niekoľko výhod, chronicky zvýšené hladiny tohto hormónu spôsobujú priberanie, vysoký krvný tlak, zníženú imunitu a zvýšené riziko cukrovky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #starnutie #rakovina #vitamín C #selén #vitamín E #antioxidanty #voľné radikály #anti-aging #oxidačný stres #Ashwagandha #kyselina ferulová #poškodenie buniek

+ Neriešte momentálne to čo riešiť netreba, odložte to na neskôr.
Aj keď sa vám niečo nechce dokončite to,...

+ Pravidelné stravovanie a vyvážená diéta sú nevyhnutné.
Ak ku niekomu vzhliadate, pokúste sa byť ako on, vy nato...