Studená sprcha nie je len pre otužilcov. Pozrite, čo prináša ženám

Je to možno trochu nepríjemné, ale letné horúčavy môžete využiť na zoznámenie sa so studenou sprchou. Nejde o otužovanie v pravom zmysle slova. No studená sprcha okrem osvieženia ženám dokáže veľmi dobre pomáhať. Dokonca predĺžiť mladosť.

28.07.2023 09:00
sprcha, sprchovanie, striedavá sprcha Foto:
Studená sprcha môže byť efektívnejšia, ako rôznorodé diéty.
debata

Lepšia imunita

Je to bez debaty. So studenou sprchou každý deň jednoducho budete zdravšia akoby ste boli bez nej. Podľa anglickej štúdie je potvrdené, že ľudia, ktorí sa pravidelne sprchujú studenou vodou, majú vyššiu koncentráciu plazmy a hlavne vyšší obsah bielych krviniek, ktoré pomáhajú pri našom boji proti baktériám, vírusom a dokonca aj nádorovým bunkám.

Budete krajšia

Studená sprcha totiž napomáha tomu, aby si vaša koža udržala dostatočné množstvo zásob mazových žliaz, ktoré nevysušujú pokožku. Chcete mať lesklejšie a silnejšie vlasy? Riešením je opäť ranná studená sprcha. Vaše vlasy budú lesklejšie, silnejšie a celkovo zdravšie a to tým, že studená voda udržuje vlasové folikuly ploché a zvyšuje tak ich priľnavosť k pokožke hlavy. Krása nemusí bolieť, ako sa teda hovorí, len trochu studí.

Budete štíhlejšia

Studená sprcha môže byť efektívnejšia, ako rôznorodé diéty. Pretože v tele máme dva druhy tukov. Biely a hnedý. Ten biely poznáme všetci a nemáme ho veľmi radi. Ide o viditeľný tuk. Hnedý nevidíme a je prospešný. Jeho hlavnou funkciou je vytvárať a zároveň udržať telesné teplo. Pri rannej studenej sprche sa hnedý tuk aktivuje a jeho výsledkom je zvýšený výdaj energie, a tým aj väčší počet spálených kalórií. Podľa jednej štúdie dokáže studená teplota zvýšiť aktivitu hnedého tuku až pätnásťkrát, a tým je možné docieliť stratu bieleho tuku až o 4 kg za rok.

otužovanie, žena, sprcha Čítajte aj Ľadová voda nie je len o otužovaní a letnom osviežení. Viete, čo pár minút v nej spraví s telom?

Zvyšuje mentálnu aktivitu

Pri sprchovaní sa studenou vodou musíte pracovať s dychom. Z krátkeho stresového dýchania prejdite na dych hlboký a studenú vodu zvládnete omnoho lepšie. Vďaka studenej sprche a aj okysličenieu bude váš mozog čulejší a ostražitejší po celý deň. Vaši kolegovia v práci si začnú myslieť, že to s tým ranným kofeínom trošku preháňate. Pritom budete šliapať na úplne inej platforme.

Krajšia pokožka

Chlad precvičuje nielen cievy, ale tým pádom aj pokožku. Lepšia elasticita ciev prispieva k lepšiemu prekrveniu pokožky a samozrejme aj k aktivácii buniek, ktoré sú vďaka chladu pripravené fungovať lepšie. Platí, že ľudské telo je krásne a zdravé vtedy, ak ho nenecháte na pokoji. A ranná studená sprcha to teda dostatočne zaručí. Jednoducho ak sa budete sprchovať studenou vodou, budete vyzerať mladšie v porovnaní stým, ak by ste ostali iba pri tepelnej klasike.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #horúčavy #imunita #otužovanie #lesklé vlasy #cievy #štíhla postava #pokožka #elasticita #studená sprcha #hnedý tuk #dychové cvičenia

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...

+ Doprajte si čas na relaxáciu, vaše telo potrebuje oddych.
Úspory peňazí začínajú správnym riadením času....