Budíte sa v noci a nemôžete zaspať? Častý problém, ktorý má jednoduché riešenie

Zobudíte sa v noci na toaletu, prípadne na nejaký zvuk, alebo smäd, ľahnete si nazad do postele a tu prichádza problém. Bežne by mal človek po prerušení spánku opäť sladko zaspať. No v mnohých prípadoch sa to aj niekoľko hodín nedarí a s problémom často zápasia hlavne ženy. Je možné však tento stav eliminovať.

08.07.2023 07:24
spánok, bdenie, nespavosť, spánková hygiena Foto:
Za problémami so zaspávaním veľmi často stojí stres a psychické napätie.
debata (1)

Ide hlavne o hlavu

Za problémami so zaspávaním veľmi často stojí stres a psychické napätie. Častou príčinou nespavosti býva preťažené vedomie, teda stav, kedy sa vám počas bdelosti nepodarilo spracovať všetky podnety, s ktorými ste sa počas dňa stretli. Preto ak zažínate v noci svetlo, určite nezapínajte mozog a nedovoľte si myslieť na to, čo vás čaká. To je koniec pokojného spánku obvykle až do rána.

Začnite správne dýchať

Hneď, ako sa vrátite nazad do postele, začnite uvoľňujúco dýchať. Hlboké riadené dýchanie je stará osvedčená metóda, ako upokojiť myseľ, znížiť stres a uviesť mozog do hladiny alfa, v ktorej sa nachádza pri zaspávaní. Je to rovnaký stav ako pri relaxácii či meditácii. Pokiaľ cvičíte jogu, dobre viete, že do rovnakého stavu vedomia sa dostanete aj pri záverečnej upokojujúcej pozícii na chrbte s rukami a nohami mierne od seba.

Uvoľňujte telo

Napätie vo svaloch značí, že je napätá aj myseľ. Vtedy je naozaj ťažké zaspať. Čo s tým? Metóde sa hovorí progresívna svalová relaxácia, ale názvu sa nezľaknite, je to ľahké. Začína sa pri chodidlách: nadýchnite sa a snažte sa napnúť všetky svaly v tejto oblasti. Udržujte napätie po dobu 10 sekúnd a potom zvoľna s výdychom povoľujte až do úplného uvoľnenia. Takto postupujte od nôh po celom tele, cez lýtka, stehná, ruky, brucho, ramená… Ako posledné prídu na rad svaly na tvári.

spánok postel, spanie Čítajte viac 4 večerné aktivity, ktoré vám zlepšia kvalitu spánku

Nepozerajte sa na hodiny

Sledovať čas, keď nemôžete v noci zaspať, je veľmi kontraproduktívne. Len si tým násobíte úzkosť z toho, že zase nespíte. Rovnako sa nenechajte stresovať názorom, že musíte spať 8 hodín. Potreba je individuálna, a pokiaľ neklesá pod sedem hodín spánku a vy sa ráno cítite oddýchnutíí, je všetko v poriadku. Uvidíte, že ak nebudete hypnotizovať hodiny, zaspíte rýchlejšie, ako keď vás bude stresovať každá ďalšia minúta, ktorou sa budete približovať k ránu.

Dajte si 20 minút

Ak do tejto doby nezaspíte, nezvyšujte svoju mieru stresu a radšej bežte do inej miestnosti a pri tlmenom svetle si nájdite nejakú upokojujúcu činnosť. „Prečítajte si napríklad knihu alebo vylúštite sudoku, ale vyvarujte sa hľadenia do mobilu či počítača, sledovania sociálnych sietí alebo vybavovania e-mailov. Tým sa vaša myseľ rozhodne neuvoľní,“ upozorňuje špecialista na spánok doktor Raj Dasgupta z Univerzity Južnej Kalifornie. Odpútajte hlavu od toho, že nemôže zaspať a znovu sa vám začne driemať…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #uvoľnenie #úzkosť #stres #spánok #ako dobre zaspávať #zaspávanie #svalové kŕče #nedostatočný spánok

+ Pravidelné cvičenie a zdravá strava posilnia vaše telo.
Nevzdávajte sa len preto, že toho máte pred sebou viac...

+ Čerstvé ovocie a zelenina vám dodajú potrebnú energiu.
Čím skôr si prácu urobíte, tým skôr budete mať čas len...