Najlepšie spôsoby, ako sa zbaviť kliešťa. No konajte rýchlo

Kliešte sú v tomto roku náramne premnožené a značne nakazené boreliózou, či encefalitídou. Na Slovensku posledné mesiace stúpa ich výskyt a nakaziť sa môžete práve pobytom v lese a prírode. Ak aj napriek prevencii dostanete kliešťa, najdôležitejšie je sa ho čo najrýchlejšie a najbezpečnejšie zbaviť. Eliminujete tak šancu na prenos ochorenia.

11.07.2023 10:50
kliešť, borelióza, encefalitída Foto:
Vytiahnuť kliešťa len prstami samozrejme tiež ide.
debata

Holými rukami to nie je najbezpečnejšie

Vytiahnuť kliešťa len prstami samozrejme tiež ide. Nie je to najbezpečnejšie ani najpraktickejšie, ale ak ste ďaleko od civilizácie, veľa možností nemáte. Samozrejme nevyťahujte ho tak, že sa ho snažíte uchopiť a vytočiť. Je maličký a keď ho chcete chytiť, väčšinou ho vždy stlačíte. Ppreto do neho skôr akoby strkajte prstom zo strany na stranu, aby ste ho vykývali. Netlačte naň. Po takom zásahu si vždy dobre umyte ruky, aj keby len v potoku. Ideálne bude, keď si v sezóne kliešťov dáte do vrecka dezinfekciu a kartu alebo pinzetu na vyťahovanie.

Čo ak ostane hlavička

Občas sa stane, že s kliešťom manipulujete tak, že sa pretrhne a jeho hlavička zostane v koži. Nemusíte panikáriť a snažiť sa ju akokoľvek vybrať, tým by ste si do rany mohli skôr zaniesť infekciu. Vždy však treba miesto dobre vydezinfikovať. Následne je vhodné zájsť k lekárovi, ktorý vám zbytky kliešťa rýchlo a bezpečne vyberie.

dievča, krk, kliešť, borelióza, encefalitída Čítajte aj Ako odstrániť prisatého kliešťa? Olejom ho nenatierajte

Ako to robiť správne?

Na mieste, kde dočiahnete sami, to môžete skúsiť samozrejme aj vy. No na neprístupnom mieste ako chrbát, krk, či hlava, budete musieť požiadať o pomoc niekoho druhého. Vždy je dobré použiť gumené rukavice. Ak máte na koži odreniny, mohla by prípadná infekcia do tela preniknúť nimi.

Najbezpečnejší a veľmi jednoduchý spôsob odstránenia kliešťa je špeciálna umelohmotná karta, alebo podberačka na kliešťov. Má niekoľko veľkostí zárezu do ktorého kliešťa naberáte. Priložte nástroj tesne ku koži, kúsok od kliešťa a ťahajte smerom ku kliešťovi tak, že ho naberiete do zárezu a pokračujete v ťahu. Tlačte tak silno, aby ste kliešťa nabrali, ale nemusíte to preháňať. Stačí ho vykývať. Takto ho nestlačíte a znížite možnosť prenosu infekcie.

Toto s kliešťom nikdy nerobte!

Aj keď sa to občas niekde dočítate, nikdy sa nesnažte kliešťa udusiť nanesením oleja alebo nejakej mastičky, tiež ho nestláčajte a nesnažte sa ho vytočiť prstami. Vo všetkých prípadoch môže vyvrhnúť obsah čriev do rany, čím sa riziko, že na vás prenesie infekciu, zbytočne zvyšuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kliešť #príroda #les #kliešťová encefalitída #lymská borelióza #ako vybrať kliešťa #kliešťová sezóna

+ Vyskúšajte nové recepty, prekvapí vás, ako môžu potešiť.
Organizácia a plánovanie zvýšia vašu produktivitu....

+ Uvoľnite sa a nechajte sa unášať prúdom pozitívnych myšlienok.
Pripravte si do práce všetko, čo potrebujete,...