Zbierate medvedí cesnak? Toto by ste mali vedieť... opatrnosti nie je dosť, platí aj pri jeho konzumácii

Pri zbere medvedieho cesnaku treba byť opatrný, je ľahké si ho pomýliť napríklad s konvalinkou či jesienkou.

12.04.2023 15:00
medvedí cesnak Foto:
Medvedí cesnak - pri jeho zbere si nechajte poradiť od tých, ktorí sa v bylinách vyznajú.
debata

„Medvedí cesnak rastie tak, že každý list má vlastnú stonku a v zemi vlastnú cibuľku. Listy sú pomerne tenké, na dotyk až jemné,“ ozrejmuje na svojom portáli Národné toxikologické informačné centrum (NTIC) Univerzitnej nemocnice Bratislava.

Na zámenu s inými rastlinami treba dávať obzvlášť veľký pozor. Človeku totiž napríklad po konzumácii konvalinky hrozí veľmi nebezpečná otrava, dokonca až ohrozenie života. Konvalinka voňavá má pritom spravidla dva či tri listy, vyrastajúce z jednej stonky, ktorá je na báze obalená blanitou pošvou. Jesienke obyčajnej, ktorá je takisto veľmi nebezpečná, stonky chýbajú úplne. „Absentuje vôňa (platí to pre jesienku aj konvalinku) a listy sú na pohľad tuhšie,“ dodalo NTIC.

Kamila Magálová: Doma mám tri plné chladničky, takže ma nič nezaskočí Čítajte viac Kamila Magálová: Doma mám tri plné chladničky, takže ma nič nezaskočí

Samotný medvedí cesnak sa však odporúča – aj preto, že je vnímaný ako cenný zdroj vitamínov a prírodné antibiotikum. Medvedí cesnak obsahuje vitamíny C, A, B1, B2, B9 a je tiež bohatý na flavonoidy, silice, zinok, nájdete v ňom horčík, vápnik, meď, železo či jód.

Medvedí cesnak je vynikajúcim antioxidantom, okrem toho má mnohostranné zdravotné účinky – čistí črevá aj žalúdok, obličky, pečeň a žlčník, priaznivo vplýva na cievy a krvotvorbu, účinkuje pri akútnych i chronických hnačkách alebo zápche, pomáha aj pri liečbe vysokého tlaku, priaznivo pôsobí na psychiku, znižuje podráždenosť a dokonca aj úzkosť. Pomáha aj pri bolestiach brucha, pri nadúvaní, pri pľúcnych a prieduškových zápaloch. Netreba sa obávať ani toho, že jarná kúra medvedím cesnakom zhorší dych, pri jeho konzumácii sa cesnakový pach z úst neobjavuje.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte viac Céčko nie je len pomocník proti chrípke! S pleťou dokáže zázraky, odborníčka prezrádza aké

V prípade, že sa po požití medvedieho cesnaku objavia ťažkosti ako napínanie na vracanie, vracanie, bolesti brucha, hnačky, bolesť hlavy či nevoľnosť, je dobré skonzulovať s lekárom prípadnú možnosť zámeny rastliny. Dôvodom však nemusí byť, že ste práve skonzumovali jesienku alebo konvalinku – môže to tiež znamenať, že ste sa medvedím cesnakom „preddávkovali“. Aj preto treba opatrne narábať v kuchyni a jedálničku aj s touto mimoriadne zdravou potravinou. Ak ku podobným problémom dôjde, NTIC odporúča užiť päť až desať rozdrvených tabliet aktívneho uhlia. A opakujeme, je tiež dôležité ihneď vyhľadať lekársku pomoc.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zber #medvedí cesnak #opatrnosť #jesienka #konvalinka

+ Zdolajte svoje vlastné nedostatky a budete sami na seba právom pyšný.
Uprednostňujte úlohy a financie na...

+ Po práci si oddýchnite, máte nárok na prestávku navyše.
Opatrné hospodárenie s časom a peniazmi sa oplatí....