Dokážeme aj pri chôdzi zhodiť z brucha? Tieto triky prekvapia

Len na vlastných nohách. Výskumy síce už dávno potvrdili, že chôdza pomáha zlepšiť kondíciu srdca, mozgu, dodáva energiu, ale zatiaľ sa príliš nevenovali chudnutiu. Tento spôsob pohybu podľa najnovších správ údajne dokáže „rozpustiť“ aj tuk na bruchu, ktorý sa zhadzuje najťažšie. Odborníci však tvrdia, že to nie je len o chôdzi. Treba k nej pridať zopár vylepšení.

29.03.2023 11:00
chôdza Foto:
Chôdza. Lepšia ako beh?
debata

Netreba sa zameriavať na výkon

Podľa Mayo Clinic ide o ideálnu pohybovú aktivitu, ktorá akejkoľvek vekovej skupine pomôže udržať zdravie v skvelom stave. Vskutku dobré na chôdzi je podľa vedcov to, že sa jej môže venovať každý. Nie všetkým ľuďom totiž vyhovujú náročné fyzické aktivity ako napríklad beh, bicyklovanie či plávanie. Hoci ide o efektívnych a rýchlych pomocníkov pri chudnutí, vyžadujú si sebazaprenie, energiu a výdrž. Chôdza je o niečom inom. Môžeme si ňou spríjemniť deň, keď sa poberieme pešo do či z práce. Nemusíme myslieť na to, že nás čaká výkon a netreba pri nej rátať kilometre. Jediným kritériom, ktorý rozhoduje je pravidelnosť. Pozitívnou správou je, že má výsledky aj pri chudnutí.

Tuk na bruchu je odolný voči chudnutiu

Hovorí sa, že dokonca aj niektorí vrcholoví športovci, ktorí majú atletické telá, sa nevedia zbaviť malej „pneumatiky“ na bruchu. Údajne si pomôžu operáciou alebo iným kozmetickým zákrokom. Hoci chôdza nedokáže v krátkom čase vyrysovať na bruchu šesť tehličiek svalov, dokáže tuk viditeľne zredukovať. Chudnutie z brucha nie je selektívny proces. Prakticky nie je možné zhadzovať len z jednej telesnej partie. Zo spomínanej časti tela schudneme pri celkovej redukcii hmotnosti. Takzvaný brušný tuk však v súčasnosti vieme spáliť rýchlejšie.

Netreba zostávať verný rutine

Ak sme zvyknutí kráčať určitým tempom, skúsme vykročiť z komfortnej zóny. Výsledky v podobe spaľovania tuku na bruchu dokážeme dosiahnuť už pri malej zmene tempa pri chôdzi. Napríklad, po piatich minútach bežného tempa zrýchlime o polovicu a potom znova na chvíľu spomaľme. Do kopca vyrazme svižnejšie a z kopca pomalšie, aby netrpeli kolená. Vďaka zmenám v srdcovom tepe sa zvýši výdaj energie, ale rovnako sa zlepší fungovanie metabolizmu.

brucho, bruško, žena, bikini, tréning, pláž, plavky Čítajte aj Trápi vás tuk v spodnej časti brucha? Do tréningu zaraďte tieto cviky!

Trochu zmeny pomôže

Ďalším trikom ako urýchliť spaľovanie je zmeniť trasu chôdze. Ideálne je, ak si vyberieme pohyb do mierne zvýšeného terénu. Chôdza do kopca zapojí viac do pohybu zadok a stehná a zvýši frekvenciu srdca. Keďže každý kopec má nielen svoj vrchol, ale aj spád, oddych nasleduje pri ceste nadol. Niektorí odborníci hovoria, že spaľovať kalórie môžeme efektívne pri nosení závažia na vlastnom tele. Viacerí športovci napríklad používajú takzvané záťažové vesty, pretože pri športe chudnú a tak sa ich pohyb časom stáva jednoduchší a telo si na neho zvyká. Nemusíte, samozrejme, siahať po takýchto pomôckach pre top športovcov. Vlastnú hmotnosť si zvýšime odnesením niekoľko kilogramového nákupu z obchodu domov, alebo nosením napríklad dvoch fliaš vody.

Zohrejme sa a schudneme

Spaľovanie kalórií môžeme zvýšiť aj tak, že si pred chôdzou poriadne zohrejeme telo. Platí to najmä v prípade, ak je vonku chladno a mokro. Svaly, kým sa plne pri chôdzi zohrejú, sú stiahnuté a slabo sa prekrvujú. Ak im pomôžeme strečingom, teda opatrným naťahovaním základných svalových skupín, chôdza bude nielen bezpečnejšia, ale prinesie aj lepšie hospodárenie s energiou. Navyše, viacerí ľudia si strečing pochvaľujú, pretože im pri cvičení prináša stabilitu, menej bolesti či kŕčov. Okrem toho je vysoko pravdepodobné, že nás obíde aj nepríjemný stav, ktorý sa prejavuje stuhnutosťou svalov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #prechádzka #chôdza #spaľovanie tukov #brušný tuk #kroky #Tuk na bruchu #spaľovanie kalórií

+ Výsledky neoklamete, preto buďte radšej úprimný hneď od začiatku.
Nebojte sa neustále, kazí vám to vykonávať...

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....