Máte častý smäd bez zjavnej príčiny? Opatrne, môže to byť príznak ochorenia

Ak ste pár hodín neprijali žiadne tekutiny a ste smädní, je to úplne prirodzená potreba ohlásená vaším telom. Ale čo, ak sa takéto prejavy objavujú bez zjavnej príčiny a pri dostatočnom hydratovaní organizmu?

24.02.2023 11:00
voda, smäd, nápoj, piť, pitný režim Foto:
Hasiť smäd pravidelne je normálne, ale čo ak ste smädná bez zjavnej príčiny?
debata

Lekárka radí, že by sme sa mali mať na pozore. Častý smäd bez zjavnej príčiny môže byť príznakom ochorenia. Pociťujú ho napríklad pacienti s cukrovkou 2. typu. O zvýšenom smäde treba určite povedať svojmu lekárovi.

„Zvýšený smäd zvyčajne pociťujú ľudia s nastupujúcim diabetom 2. typu. Zároveň ho sprevádza aj zvýšené močenie. Ide o obranný mechanizmus tela, ktoré sa snaží zbaviť nadmerného cukru. Keďže choroba prebieha dlho nepozorovane, je to dôležitý signál,“ priblížila všeobecná lekárka pre dospelých Petra Šelmeciová z bratislavského Preventívneho centra Agel Clinic.

spánok postel, spanie Čítajte viac 4 večerné aktivity, ktoré vám zlepšia kvalitu spánku

S intenzívnym smädom sa spája tiež Sjögrenov syndróm. Priveľa pijú tiež pacienti s hypertyreózou, pretože sa viac potia. Pri psychogénnej polydipsii zase dochádza k túžbe piť napriek tomu, že nedochádza k dehydratácii.

Šelmeciová ozrejmila, že denne sa odporúča vypiť asi dva až tri litre tekutín. „Pitný režim je však individuálna záležitosť. Vplýva naň vek, hmotnosť, zdravotný stav, charakter práce, životný štýl, ale aj počasie,“ doplnila. Pod zvýšenú potrebu pitia sa podľa nej môže podpísať strava s vysokým obsahom soli či lieky, napríklad antipsychotiká, antidepresíva, antikonvulzíva či anticholinergiká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitný režim #smäd #cukrovka

+ Začnite sa viac hýbať, napríklad beh vášmu telu prospeje.
Ak dovolíte aby vás lenivosť zdolala, nič tak nikdy...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...