4 večerné aktivity, ktoré vám zlepšia kvalitu spánku

Možno máte problém zaspať, alebo sa nebudíte s dostatkom energie. Príčinou môže byť dlhé zaspávanie, krátky a málo kvalitný spánok. Existujú však overené postupy, ktoré ak dodržíte, spánok sa vám okamžite zlepší. A fungujú už od prvej noci.

20.02.2023 15:00
spánok postel, spanie Foto:
Čítanie je omnoho príjemnejší spôsob ako zaspať, než sledovanie televízie.
debata

Počúvajte hudbu

Uspávanky fungujú nielen na malé deti. Americká spánková asociácia sa zaoberala vplyvom hudby na zaspávanie s prekvapivým efektom. Ľudia naprieč vekovými skupinami uvádzali lepšiu kvalitu spánku po počúvaní upokojujúcej hudby. V jednej štúdii dospelí, ktorí počúvali 45 minút hudby pred spaním, uviedli, že mali lepšiu kvalitu spánku už od prvej noci. Pred pridaním hudby do večernej rutiny trvalo účastníkom zaspávanie 27 až 69 minút a po pridaní hudby to trvalo len 6 až 13 minút. Samozrejme dôležité je počúvať hudbu príjemnú, relaxačnú, upokojujúcu.

Meditujte

Meditácia je jedným z najoverenejších prostriedkov na zníženie stresu. No a súčasne stres je často zodpovedný za zlé zaspávanie a nepokojné sny. Čím vyššia hladina kortizolu v krvi tým horší spánok. Preto ak si znížite meditáciou hladiny stresu, budete spať ako v bavlnke. Pritom nezáleží, aký typ meditácie si zvolíte. Všetko je prijateľné.

žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok, relax, posteľ Čítajte aj Kedy je najlepší čas ísť spať, ak chcete kvalitný a zdravý spánok?

Čítajte si

Čítanie je omnoho príjemnejší spôsob ako zaspať, než sledovanie televízie. Ak si budete čítať, váš mozog sa odpúta od bežných starostí, klesne hladina stresu a navyše začne pracovať fantázia. Tá vie veľmi efektívne následne upokojovať mozog do hladiny alfa. Príjemná kniha pred spaním je určite skvelá taktika, ako si pričarovať sny. Je však dobré používať teplé svetlo bez modrého LED žiarenia, ktoré zabraňuje tvorbe melatonínu.

Dajte si harmančekový čaj

Čaj ku knihe alebo hudbe je skvelá terapia na rýchlejšie zaspávanie. Je však vhodné zvoliť si správny čaj. Môže to byť akýkoľvek bylinkový na upokojenie, ale veľmi dobré výsledky má harmančekový čaj. Rýchlo upokojuje myseľ, uľahčuje zaspávanie prehlbuje spánok. Po šálke harmančekového čaju tak budete ráno omnoho viac oddýchnutí, akoby ste spali rovnaký počet hodín bez tejto byliny. Vyskúšajte, jeho účinky sú pozorovateľné už od prvej šálky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #čaj #čítanie #stres #ako dobre zaspávať #meditácia #uspávanky #čítať knihu #zaspávanie #harmanček #kortizol #počúvanie hudby

+ Nezabúdajte na svoje zdravie a začnite sa viac starať sami o seba.
Neinvestujte svoje peniaze do hazardných...

+ Sústreďte sa hlavne sami na seba, na ostatné veci zabudnite.
Nespochybňujte ľudí okolo seba, momentálne vám...