Kedy je najlepší čas ísť spať, ak chcete kvalitný a zdravý spánok?

Ponocovanie nie je zdravé, to je každému jasné. No mnoho ľudí si myslí, že pre telo je dôležitý iba sumár spánku a počet hodín. Avšak lekári čoraz viac upozorňujú spávať v správnom čase, ktorý podporí naše zdravie. Kedy teda ísť do perín?

15.07.2022 14:30
žena, spánok, zaspávanie, noc, zlý spánok,... Foto:
Lekári aj veda sa zhodujú v tom, že pre telo nie je až tak dôležité, či pôjde spať o deviatej, alebo o jedenástej, ale to, aby ste chodili spávať pravidelne.
debata

Nekvalitný spánok vás ohrozuje

Dokonca rovnako ako stres, či fajčenie. Podľa Sleep Foundation môže chronický nedostatok spánku časom prispieť k mnohým zdravotným problémom vrátane srdcových chorôb, cukrovky, obezity, bolesti, stavov duševného zdravia, hormonálnych abnormalít a zníženej imunity. Preto si na spánku dajte rovnako tak záležať, ako na dennej náplni.

Sedem hodín je tých pravých

Americká akadémia spánkovej medicíny (AASM) odporúča dospelým spať aspoň sedem hodín za noc. „Rozsah sedem až osem hodín spánku v noci zvyčajne stačí na to, aby sa väčšina dospelých počas dňa cítila bdelá a dobre oddýchnutá,“ hovorí Mehwish Sajid, odborník na spánkovú medicínu z University of Michigan. Ak spíte menej jednu noc, nič sa nestane. Ak spávate málo dlhodobo, je to ako by ste mali napríklad neustály kalorický deficit. Telo začnete vysiľovať.

fotoambio, miriama šinglerová, spanok, Čítajte aj Poznáte pravidlá správneho spánku? Verte, nie je to jednoduché

Kedy je vhodné odísť do postele?

Nedávna štúdia v Spojenom kráľovstve naznačila, že najlepší čas ísť spať je 22:00, ale v skutočnosti to nie je prísne pravidlo. „Najlepší čas na spánok je, keď sa cítite ospalí,“ poznamenáva Sajid. „Niekedy môžu ľudia urobiť tú chybu, že vlezú do postele skôr, ako sú unavení, a potom sa dostanú do problému, že ležia v posteli a v nádeji, že zaspia, nezaspávajú,“ do­dal.

Nie je dôležitá hodina, ale čas

Lekári aj veda sa zhodujú v tom, že pre telo nie je až tak dôležité, či pôjde spať o deviatej, alebo o jedenástej, ale to, aby ste chodili spávať pravidelne. „Spánok každú noc v rovnakom čase vám umožňuje udržiavať konzistentný cirkadiánny rytmus, čo sú prirodzené hodiny spánku a bdenia vášho tela,“ vysvetľuje Mehwish Sajid.

Odklon od bežného rozvrhu môže ešte viac sťažiť nočné zaspávanie, čo ste si pravdepodobne všimli, keď ste si cez víkend dlho pospali. Nie je nič zlé vstávať aj cez víkendy v rovnakom čase ako počas týždňa, a prirodzene tak skoro chodiť aj spávať. Je to to najlepšie čo môžete urobiť pre svoje telo aj kvalitu spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #kvalitný spánok #pravidelný spánok #spánkový deficit #dostatok spánku

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Stanovte si jasné ciele, motivácia narastie spolu s úspechom.
Vášnivá práca a trpezlivosť vás povedú k...