Pomaly vraj zájdeme skutočne ďalej
Časopis Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vysvetľuje, že schudnúť dokážeme aj vďaka prežúvaniu. Internetová stránka spomínaného magazínu hovorí o tom, ako môžeme znížiť príjem stravy. Stačí vraj iba spomaliť tempo pri konzumovaní potravín. Ak totiž jeme jedlo chvatne a príliš rýchlo, zo žalúdka sa nestíha dostať signál do mozgu, že sme už plní. Pomalšie jedenie a dôsledné prežúvanie jedla prispieva nielen k vychutnaniu si jedla, ale aj k tomu, aby si hlavná časť našej nervovej sústavy stihla uvedomiť to, či sme skutočne sýti. Z dlhodobého hľadiska môžeme spozorovať úbytok na hmotnosti. K tomuto spôsobu chudnutia bez diét však potrebujeme viacej času a trpezlivosť.
Mýty o sacharidoch iba škodia
Cukry sú zlé. Aspoň takto sa snažia niektorí autori o zdravej výžive presviedčať populáciu o negatívach tejto látky. Cukry však patria do trojice základných makro živín. Spoločnosť im robia bielkoviny a tuky. Cukry spadajú do kategórie sacharidov. Tie sa delia na zložené a jednoduché. Výhodou zložených, takzvaných polysacharidov je ich postupné vstrebávanie do tela. V praxi to znamená, že pri skonzumovaní sacharidov z celozrnných cestovín sa dostáva cukor pomalšie do krvi. Nedochádza tak k prudkým výkyvom nálady a napokon aj hladu, ktorý sa ozýva najmä po maškrtení na tradičných sladkostiach. Odborníci upozorňujú pred vylučovaním cukrov zo stravy. Nízky príjem tejto živiny totiž prispieva k hormonálnej nerovnováhe, ktorá prispieva k nadbytočnému ukladaniu tuku v tele. Zaujímavé je tiež, že takzvaný zdravý tanier obsahuje viac sacharidov z celozrnných obilnín, pečiva, ryže či cestovín na úkor bielkovín a tukov. Výživoví experti zároveň ponúkajú chytrý trik na konzumáciu sacharidov. Viac si ich treba dopriať počas aktívnych dní, menej počas leňošenia.
Čítajte aj Prečo priberáme aj z vody? Niekedy až 10 kílNielen bielkoviny
Športoví nadšenci sa nadchýnajú, viac ako možno treba, významom bielkovín v našom jedálnom lístku. Pravdou je, že proteíny sú dôležité pre rast svalov, regeneráciu tkanív a zasycujú. Nachádzajú sa nielen v mäse, ale aj v strukovinách, či orechoch. Nadmerné jedenie bielkovín však u ľudí, ktorí nepatria do kategórie kulturistov, spôsobuje viac zdravotných ťažkostí. Výskum, ktorý zverejnil International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism vysvetľuje, že 1 gram bielkovín trávime asi hodinu, 10 g až 10 hodín a 25 g sa môže v našom tele „zdržať“ aj celý deň. Ak chceme schudnúť, bielkoviny by sme si mali dopriať najmä po cvičení či pohybovej aktivite. Pred športom uprednostníme viac sacharidy, napríklad z banánu.
Hladovka verzus pôst
Dobré správy. Na to, aby sme rýchlo schudli nepotrebujeme hladovať. Odborníci varujú, že každá diéta, ktorá ponúka „škvŕkanie“ v bruchu prináša v konečnom dôsledku kilogramy navyše. Naopak, myšlienka krátkodobého pôstu si našla uplatnenie v zdravom chudnutí. Pôstne obdobia pomáhajú telu naštartovať metabolizmus, spáliť zbytočné kalórie a nakopne nás aj po psychickej stránke. Vedci u University of Utah zistili, že ľudia, ktorí sa postili hoci len jeden deň v mesiaci mali až o 40 % menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť napríklad chorobami, ktoré sa spájajú s upchatými krvnými cievami. Krátke pôsty, ktoré trvajú najviac 12 – 16 hodín raz za týždeň majú pomerne výrazné zdravotné výhody, pričom najlepšou z nich je kontrola hmotnosti.