Pomaly vraj zájdeme skutočne ďalej
Časopis Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vysvetľuje, že schudnúť dokážeme aj vďaka prežúvaniu. Internetová stránka spomínaného magazínu hovorí o tom, ako môžeme znížiť príjem stravy. Stačí vraj iba spomaliť tempo pri konzumovaní potravín. Ak totiž jeme jedlo chvatne a príliš rýchlo, zo žalúdka sa nestíha dostať signál do mozgu, že sme už plní. Pomalšie jedenie a dôsledné prežúvanie jedla prispieva nielen k vychutnaniu si jedla, ale aj k tomu, aby si hlavná časť našej nervovej sústavy stihla uvedomiť to, či sme skutočne sýti. Z dlhodobého hľadiska môžeme spozorovať úbytok na hmotnosti. K tomuto spôsobu chudnutia bez diét však potrebujeme viacej času a trpezlivosť.
Mýty o sacharidoch iba škodia
Cukry sú zlé. Aspoň takto sa snažia niektorí autori o zdravej výžive presviedčať populáciu o negatívach tejto látky. Cukry však patria do trojice základných makro živín. Spoločnosť im robia bielkoviny a tuky. Cukry spadajú do kategórie sacharidov. Tie sa delia na zložené a jednoduché. Výhodou zložených, takzvaných polysacharidov je ich postupné vstrebávanie do tela. V praxi to znamená, že pri skonzumovaní sacharidov z celozrnných cestovín sa dostáva cukor pomalšie do krvi. Nedochádza tak k prudkým výkyvom nálady a napokon aj hladu, ktorý sa ozýva najmä po maškrtení na tradičných sladkostiach. Odborníci upozorňujú pred vylučovaním cukrov zo stravy. Nízky príjem tejto živiny totiž prispieva k hormonálnej nerovnováhe, ktorá prispieva k nadbytočnému ukladaniu tuku v tele. Zaujímavé je tiež, že takzvaný zdravý tanier obsahuje viac sacharidov z celozrnných obilnín, pečiva, ryže či cestovín na úkor bielkovín a tukov. Výživoví experti zároveň ponúkajú chytrý trik na konzumáciu sacharidov. Viac si ich treba dopriať počas aktívnych dní, menej počas leňošenia.

Nielen bielkoviny
Športoví nadšenci sa nadchýnajú, viac ako možno treba, významom bielkovín v našom jedálnom lístku. Pravdou je, že proteíny sú dôležité pre rast svalov, regeneráciu tkanív a zasycujú. Nachádzajú sa nielen v mäse, ale aj v strukovinách, či orechoch. Nadmerné jedenie bielkovín však u ľudí, ktorí nepatria do kategórie kulturistov, spôsobuje viac zdravotných ťažkostí. Výskum, ktorý zverejnil International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism vysvetľuje, že 1 gram bielkovín trávime asi hodinu, 10 g až 10 hodín a 25 g sa môže v našom tele „zdržať“ aj celý deň. Ak chceme schudnúť, bielkoviny by sme si mali dopriať najmä po cvičení či pohybovej aktivite. Pred športom uprednostníme viac sacharidy, napríklad z banánu.
Hladovka verzus pôst
Dobré správy. Na to, aby sme rýchlo schudli nepotrebujeme hladovať. Odborníci varujú, že každá diéta, ktorá ponúka „škvŕkanie“ v bruchu prináša v konečnom dôsledku kilogramy navyše. Naopak, myšlienka krátkodobého pôstu si našla uplatnenie v zdravom chudnutí. Pôstne obdobia pomáhajú telu naštartovať metabolizmus, spáliť zbytočné kalórie a nakopne nás aj po psychickej stránke. Vedci u University of Utah zistili, že ľudia, ktorí sa postili hoci len jeden deň v mesiaci mali až o 40 % menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť napríklad chorobami, ktoré sa spájajú s upchatými krvnými cievami. Krátke pôsty, ktoré trvajú najviac 12 – 16 hodín raz za týždeň majú pomerne výrazné zdravotné výhody, pričom najlepšou z nich je kontrola hmotnosti.