Ako pomáhajú psy so psychickými problémami detí?

Milé chlpaté stvorenia, ktoré okrem lásky dávajú našim ratolestiam aj čosi navyše. Psy sa využívajú v rámci modernej liečebnej metódy s názvom canisterapia. Pomáha deťom s poruchami autistického spektra, úzkosťami, komunikačnými, rečovými poruchami. Miesto majú aj u detí, ktoré sa uzatvárajú do seba a skrývajú sa za imaginárnymi stenami sociálnych sietí.

20.11.2022 13:04
pes Foto:
V praxi sa canisterapia využíva najmä na liečbu detí s poruchami autistického spektra, s úzkosťami u detí, komunikačnými a rečovými poruchami u detí, ale aj s deťmi s rôznymi postihnutiami.
debata (1)

Zaujímavá terapia má pestrú históriu

Canisterapia je podľa medzinárodnej terminológie intervencia s asistenciou psov, pri ktorej sa využíva ich pozitívne pôsobenie na človeka. Nejde o výdobytok modernej doby, keďže liečebne účinky týchto zvierat si uvedomovali ľudia už v minulosti. Psov vnímali nielen ako ochrancov, ale aj skvelých spoločníkov. V starovekom Grécku sa začali používať aj na liečebné účely. Chlpatí miláčikovia sa prikladali na choré miesta pacientov a rovnako pomáhalo aj ich oblizovanie. Neskôr psy pomáhali aj ľuďom s reumou a to tak, že ich napríklad zahrievali. Prvé, skutočne zdokumentované záznamy terapeutických programov, ktoré zahŕňali zvieratá však pochádzajú z deviateho storočia nášho letopočtu z Gheel v Belgicku. V tomto regióne poskytovali rodinnú starostlivosť handicapovaným ľuďom. Prítomnosť psíkov sa začala používať aj v ústavoch pre duševne chorých a neskôr dokonca aj pri rekonvalescencii vojnových veteránov.

Funguje aj v našich končinách

Zaujímavá terapia, ktorá sa spolieha na liečebné účinky zvierat má svoje zastúpenie aj na Slovensku. Na webovej stránke www.dogtor.sk môžeme nájsť tím terapeutiek, pre ktoré je canisterapia nielen prácou, ale aj srdcovou záležitosťou. Terapeutka Mgr. Ivana Putšková sa začala asistenciou psov zaoberať v rámci práce. Venuje sa logopédii a v rámci nej sa často stretáva s deťmi s poruchami reči, ktoré majú rôzny pôvod. „Pri prvom kontakte s deťmi som predsa len cudzia teta, od ktorej nevedia čo očakávať. Začala som uvažovať, ako si deti získať a zlepšiť motiváciu ku komunikácii. Sama som bola raz svedkom, ako sa dieťa s poruchou reči rozhovorilo v prítomnosti psíka bez ostychu, spontánne a do konca neriešilo, či je v prítomnosti dospelých alebo nie. Toto ma presvedčilo, akou silnou motiváciou môže byť psík pre dieťa s handicapom. Postupne, ako som si psíka zadovážila, som zisťovala a stále zisťujem, že psík ako kooterapeut je ten najlepší „lekár“ pre dieťa,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu svoju motiváciu spojiť canisterapiu s liečbou porúch reči detí.

Kamarátka Rosi

Spolu s kolegyňou Monikou Krajčírovou založili občianske združenie DOGTOR, ktorého názov si nemôžeme pomýliť a možno ho preložiť aj ako pes lekár. Iným spôsobom sa ku canisterapii dostala Monika Krajčírová, ktorú k tejto liečebnej metóde priviedla jej border kóllia Rosi. „Ako animátorka na detských oslavách a táboroch som tam s ňou začala ukazovať rôzne triky a vymýšľať rôzne hry. Mala som vtedy asi pätnásť rokov a bavilo nás to obidve. Neskôr som si začala zisťovať, čo viac by sme spolu mohli deťom (a neskôr aj starším klientom) dať a ponúknuť a dostala som sa k intervenciám so psíkmi,“ hovorí o svojich začiatkoch s canisterapiou. Aktuálne sa okrem canisterapie venuje aj projektu Canis & Joy – www.canisandjoy.eu, v ktorom pomáha ľuďom spoľahlivo vycvičiť svoje psíky nenásilnou formou a tak, aby to bavilo aj majiteľov, aj ich psy.

Liečia nielen psy, ale aj iné zvieratá

Takzvané intervencie sa nerobia len so psami, ale používajú sa aj iné zvieratá. Najčastejšie kone, mačky a dokonca aj vtáky. Zvieratá pomáhajú ľudí povzbudzovať k nejakej činnosti, doslova ich aktivizujú. Ľuďom však prinášajú aj iné benefity. Upokojujú a pomáhajú relaxovať. „Osobne mám skúsenosť konkrétne so psami, že ako tvory oddávna šľachtené na kontakt a spoluprácu s človekom sa vedia na človeka neskutočne napojiť a vnímať ho. Určite sa to však nevzťahuje len na psy, ale aj na ďalšie zvieratá,“ rozpráva Monika Krajčírová.

deti, pohyb, šport, škola Čítajte aj Deti sú prirodzene súťaživé, dá sa to skvelo využiť pri motivácii k športu, tvrdí tréner

Lieči široké spektrum problémov

V praxi sa canisterapia využíva najmä na liečbu detí s poruchami autistického spektra, s úzkosťami u detí, komunikačnými a rečovými poruchami u detí, ale aj s deťmi s rôznymi postihnutiami. „V poslednom čase vidíme veľký význam, ak môžeme hoci aj zdravým deťom priniesť pozitívne emócie z prítomnosti psíka. Deti sú často zahltené povinnosťami v škole, majú slabé sociálne kontakty, žijú vo svojich bublinách často v kontakte s okolím len cez sociálne siete. Prostredníctvom kontaktu so psíkom sa tento stereotyp v pozitívnom zmysle snažíme narušiť a deťom ukázať aj iné hodnoty a zážitky,“ vraví Ivana Putšková.

Ako to funguje v praxi

Obidve terapeutky sa zhodujú, že proces intervencie za prítomnosti psíka je individuálny a prihliada na konkrétne potreby každého pacienta. „Spočiatku sa oboznámime s klientom a jeho problémami, väčšinou teda vo forme rozhovoru s rodičom. Spolu sa snažíme nájsť a stanoviť si ciele intervencie, aby napríklad nemal rodič neprimerané očakávania. Intervencia s asistenciou psov je doplnkovou formou terapie, teda sa snažíme komunikovať aj s terapeutmi, ktorých dieťa navštevuje a spolu s nimi navrhnúť ako by psík mohol podporiť liečebný proces,“ vysvetľujú spoločne terapeutky. Ako vravia, frekvencia terapií potom závisí od vzájomnej dohody medzi interventom a klientom, alebo jeho zákonným zástupcom. „Z našej skúsenosti môžeme povedať, že ešte sme sa stretli a zažili len pozitívne účinky pravidelnej terapie so psíkom. Napríklad sa zlepšila komunikácia u detí, zmiernila sa úzkosť, sociálne kontakty prostredníctvom psíka,“ tešia sa obidve dámy.

Aký psík je vhodný na liečbu?

Podľa Moniky Krajčírovej neexistuje plemeno, ktoré by sa vyslovene nehodilo či hodilo na intervenciu s asistenciou psov. „Napríklad len ja pracujem s border kóliou, kanadským retrieverom a krížencom. To mi ale nezaručuje, že ak si zoberiem napríklad ako ďalšieho psíka borderku, tiež bude vhodná na intervencie. Medzi skupinou psov konkrétneho plemena sa vždy nájde pes, ktorý by na to bol vhodný a pes, ktorý určite vhodný nie je. Preto by si mal človek v prvom rade brať psíka ako parťáka a až potom ako zviera, s ktorým chce robiť intervencie. Je to naozaj individuálne a intervencie vykonávajú aj ľudia s kríženými psíkmi, často zachránenými alebo psíkmi z útulku.“

Chce to trpezlivosť a výsledky prídu

To, aký pes sa hodí na canisterapiu je skôr o jeho povahe. Väčšinou sa osvedčujú vyrovnané psy, ktoré majú radosť z kontaktu s ľuďmi. Čas na liečbu pomocou canisterapie je individuálnou záležitosťou. „Závisí zväčša od cieľov, ktoré si stanovíme, od dominantného postihnutia, ale aj spolupráce s rodičmi. Rodičia nás môžu kontaktovať a pozrieť si našu prácu na sociálnych sieťach alebo pomocou našej webovej stránky www.dogtor.sk, uzatvárajú pre Pravdu terapeutky Ivana Putšková a Monika Krajčírová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úzkosť #psychické zdravie #rečová vada #canisterapia #poruchy autistického spektra

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...