Pozor, možno ste sa celý život sprchovali zle. Ako si sprchou nepoškodiť pokožku?

Každodenná sprcha je pre mnohých nielen súčasťou hygieny, ale aj vhodným priestorom na relax, oddych, kúsok súkromia po celom dni. Alebo naopak, príjemným štartom do nového dňa. Avšak mnoho ľudí sa dopúšťa pri sprchovaní nevedomých chýb, ktoré oslabujú ich pokožku.

12.10.2022 09:00
sprcha, sprchovanie, striedavá sprcha Foto:
Aj vy idete do sprchy každý deň?
debata (2)

O pleť sa staráme už umývaním

„Starostlivosť o pleť začína v sprche,“ hovorí certifikovaná dermatologička Mona Gohara. Pričom všetci predpokladáme, že sa vieme sprchovať, pretože to robíme celý život, ale mnoho ľudí robí v sprche chyby bez toho, aby o nich vedeli. Ak preto máte suchú pokožku, prípadne ekzémy, či iné kožné problémy je potrebné začať hľadať problém v základoch starostlivosti o ňu. To znamená v sprche.

Nesprchujte sa príliš často

Aj vy idete do sprchy každý deň? Je to prirodzené, ak napríklad športujete, alebo vykonávate fyzickú aktivitu. No pri pasívnom dni vám sprcha môže viac uškodiť, ako pomôcť. Bez fyzickej aktivity stačí podľa dermatológov sprcha trikrát týždenne. Príliš častá sprcha môže pokožku vysušovať.

Sprchujete sa príliš dlho

Paradoxom je, že príliš dlhá sprcha môže viesť k suchej pokožke a vlasom, pretože voda otvára kožnú bariéru a znižuje schopnosť pokožky zadržiavať vodu. Dermatologička Lauren Ploch odporúča maximálne päťminútové sprchy pre ľudí s veľmi suchou pokožkou.

otužovanie, žena, sprcha Čítajte aj Ľadová voda nie je len o otužovaní a letnom osviežení. Viete, čo pár minút v nej spraví s telom?

Pozor na horúce sprchy

Je síce príjemné spraviť si malú saunu v sprche, ale vašej pokožke sa to páčiť nebude. Ideálna teplota je vlažná, aby sa vaše póry dostatočne otvorili, ale nie horúca. To už vašu pokožku stresuje a vysušuje. Často nepomôže ani hydratačný krém. Vlažná voda sa navyše odmení nielen na zdravšej pokožke, ale aj účtom za elektrinu.

Neumývajte si pri každom sprchovaní vlasy

Keďže vlasy sú tvorené odumretými bunkami, nepotrebujú toľko umývania ako zvyšok našej pokožky. Ako často by ste sa mali umývať, závisí od typu vlasov. Ak máte suchšie vlasy, umývajte ich menej. Určite nie pri každom sprchovaní.

Pozor na klasické mydlá

Znie to zvláštne, ale tradičné mydlo, môže z vašej pokožky odstrániť dobré oleje. Aj keď sa pri odchode zo sprchy cítite „vŕzgavo“ čisto, to napnutie pokožky je v skutočnosti signálom, že je vysušená. Lepšie je používať jemnejšie sprchové gély.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sprcha #mydlo #sprchovanie #horúca sprcha #hydratácia pokožky #kožná bariéra #umývanie vlasov

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Ak chcete klamať, nepodarí sa vám to, oklamete jedine sami seba.
Malé finančné kroky teraz vytvoria budúce...