Umelé sladidlá by nemali byť považované za bezpečnú náhradu cukru, hovorí nová štúdia

Štyri najpoužívanejšie umelé sladidlá totiž zasahujú do zloženia črevných baktérií a dve z nich majú vplyv na metabolizmus glukózy. Uvádza sa to v štúdii tímu izraelského imunológa Erana Elinava publikovanej v časopise Cell.

05.09.2022 11:00
umelé sladidlo verzus cukor Foto:
Štyri najpoužívanejšie umelé sladidlá zasahujú do zloženia črevných baktérií.
debata (1)

Podľa Elinava, ktorého citoval server The Times of Israel, by nemali byť umelé sladidlá považované za bezpečné, kým záver výskumu jeho tímu nebude vyvrátený.

V štúdii sa uvádza, že konzumácia sacharínu a sukralózy u zdravých dospelých narúša metabolizmus glukózy. V štúdii sa posudzoval aj vplyv stévie a aspartámu a podľa záveru všetky tieto sladidlá ovplyvňujú zloženie črevných baktérií.

deti, obed, jedáleň, strava, výživa Čítajte viac Ako sa naozaj stravujú slovenskí školáci? Koľko ich pravidelne raňajkuje? Ako často konzumujú fastfood?

„Zistili sme, že sa zloženie mikróbov sa mení pri konzumácii všetkých týchto štyroch sladidiel, teda, že nie sú v tele pasívne,“ povedal Elinav. Tieto zmeny sa podľa neho nezistili v kontrolnej skupine osôb, ktoré sladidlá nekonzumovali.

Podľa autorov potvrdzuje štúdia ich teóriu, že sladidlá ovplyvňujú mikróbiom. Pokiaľ sa zmení, prejaví sa to aj v zmene metabolizmu glukózy.

„Dospeli sme k záveru, že umelé sladidlá ovplyvňujú procesy v ľudskom tele a majú vplyv na črevný mikrobiom… Teraz je na tých, ktorí umelé sladidlá propagujú, aby preukázali alebo vyvrátili potenciálny vplyv sladidiel na ľudské zdravie. Nemali by sme ich považovať za bezpečné, kým sa nepotvrdí opak. Dovtedy odporúčame obozretosť,“ povedal Elinav.

Izraelčania vo svojej štúdii nadviazali na predchádzajúci výskum pred ôsmimi rokmi, ktorý sa vykonával na hlodavcoch. Vtedy sa dospelo k záveru, že náhradky cukru, ktoré vznikli, aby uspokojili túžbu po sladkom a zároveň neovplyvnili hladinu glukózy, mohli v skutočnosti prispieť k šíreniu epidémie túžby po sladkom, ktoré už mali pomôcť riešiť.

V súčasnej štúdii sa podávali umelá sladidlá osobám, ktoré sa normálne sladkostiam vyhýbali. „Preukázalo sa, že nevýživové sladidlá menia mikrobióm a tým aj metabolizmus glukózy,“ povedal Elinav. Podľa neho tým padá doterajšia predstava, že sladidlá uspokojujú túžbu po sladkom bez akýchkoľvek následkov.

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #umelé sladidlá

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Začnite sa zaoberať konečne aj sami sebou, nie len ľuďmi okolo vás.
Ak sa vám momentálne v niečom darí,...