Podľa Elinava, ktorého citoval server The Times of Israel, by nemali byť umelé sladidlá považované za bezpečné, kým záver výskumu jeho tímu nebude vyvrátený.
V štúdii sa uvádza, že konzumácia sacharínu a sukralózy u zdravých dospelých narúša metabolizmus glukózy. V štúdii sa posudzoval aj vplyv stévie a aspartámu a podľa záveru všetky tieto sladidlá ovplyvňujú zloženie črevných baktérií.

„Zistili sme, že sa zloženie mikróbov sa mení pri konzumácii všetkých týchto štyroch sladidiel, teda, že nie sú v tele pasívne,“ povedal Elinav. Tieto zmeny sa podľa neho nezistili v kontrolnej skupine osôb, ktoré sladidlá nekonzumovali.
Podľa autorov potvrdzuje štúdia ich teóriu, že sladidlá ovplyvňujú mikróbiom. Pokiaľ sa zmení, prejaví sa to aj v zmene metabolizmu glukózy.
„Dospeli sme k záveru, že umelé sladidlá ovplyvňujú procesy v ľudskom tele a majú vplyv na črevný mikrobiom… Teraz je na tých, ktorí umelé sladidlá propagujú, aby preukázali alebo vyvrátili potenciálny vplyv sladidiel na ľudské zdravie. Nemali by sme ich považovať za bezpečné, kým sa nepotvrdí opak. Dovtedy odporúčame obozretosť,“ povedal Elinav.
Izraelčania vo svojej štúdii nadviazali na predchádzajúci výskum pred ôsmimi rokmi, ktorý sa vykonával na hlodavcoch. Vtedy sa dospelo k záveru, že náhradky cukru, ktoré vznikli, aby uspokojili túžbu po sladkom a zároveň neovplyvnili hladinu glukózy, mohli v skutočnosti prispieť k šíreniu epidémie túžby po sladkom, ktoré už mali pomôcť riešiť.
V súčasnej štúdii sa podávali umelá sladidlá osobám, ktoré sa normálne sladkostiam vyhýbali. „Preukázalo sa, že nevýživové sladidlá menia mikrobióm a tým aj metabolizmus glukózy,“ povedal Elinav. Podľa neho tým padá doterajšia predstava, že sladidlá uspokojujú túžbu po sladkom bez akýchkoľvek následkov.
VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.