Potíte sa príliš veľa? Takto to môžete obmedziť bez chémie

Potenie je prirodzená reakcia tela na vysoké teploty. Len vďaka poteniu prakticky môžeme prežiť horúce letá bez prehriatia. Napriek tomu je potenie nie vždy želateľné a občas sa potíme aj viac ako je potrebné. Ako potenie obmedziť, no nie tak radikálne, ako to dokáže síce chémia, ale telu to neprospieva?

21.08.2022 06:00
potenie - teplo - vysoké teploty - ventilátor Foto:
Stresová reakcia vyvoláva potenie bez toho, aby ste boli napríklad v teplom prostredí.
debata

Upokojte sa

Je zaujímavé, že stresová reakcia vyvoláva potenie bez toho, aby ste boli napríklad v teplom prostredí. Navyše potom sa telo snaží zbaviť škodlivých látok, ktoré sa hromadia pri strese. Preto pot aj značne zapácha. Ak teda prestanete v teple prikurovať zvnútra stresom a napätím, potiť sa budete menej a navyše pot nebude mať nepríjemný odor.

Video
Ľudová lekáreň: Bylinkový nápoj proti poteniu.

Nepite alkohol

Alkoholu sa bežne hovorí aj tekutý sveter a nie je to náhoda. No a kto by si dával sveter počas leta. Hoci alkohol si doprajeme aj pri vysokých teplotách. Doktorka Victoria Weston pritom hovorí, že práve alkohol zintenzívňuje potenie. Rozťahuje totiž cievy a tým je potrebné telo viac ochladzovať. Preto môže alkohol v lete prispievať nielen k intenzívnejšie mu poteniu, ale aj kolapsovým stavom. Radšej si dajte niečo nealko. Osvieži vás to viac a potiť sa budete menej.

otužovanie, žena, sprcha Čítajte aj Ľadová voda nie je len o otužovaní a letnom osviežení. Viete, čo pár minút v nej spraví s telom?

Vyhnite sa ľadovým nápojom

Je príjemné dať si niečo chladné do rozpáleného tela. Avšak nerobte to, ak sa nechcete okamžite spotiť. Problém totiž je, že za niekoľkosekundové ochladenie zaplatíte enormným potením. Je to preto, že organizmus neznesie v tele nič mimo teplotu tela a preto začne vyvíjať energiu, aby chladný nápoj v žalúdku oteplil a to spôsoby návaly potenia. Preto je lepšie piť vlažný čaj, ako je to zvykom v najhorúcejších krajinách sveta. Vtedy sa paradoxne skutočne zapotíte menej, ako keď budete prijímať nápoje s ľadom.

Obmedzte kávu

Victoria Weston hovorí, že ak sa chcete potiť menej, pite menej kávy aj energetických nápojov. Keďže kofeín je stimulant, môže zvýšiť vašu telesnú teplotu, zrýchliť srdcovú činnosť a tým zvýši aj potenie. Navyše v horúcich dňoch je lepšie ubrať z nasadenia, ako ho stimulovať kofeínom.

Skoncujte s fajčením

Na to je mnoho zdravotných dôvodov, ale jedným z nich je aj nadmerné potenie. Victoria Weston zdôrazňuje, že nikotín, podobne ako alkohol a kofeín, je stimulant. Ak fajčíte, máte tendenciu sa potiť viac ako tí, ktorí nefajčia. Nehovoriac o tom, že pot aj nepríjemne zapácha, takže vaše prepotené tričko bude omnoho nepríjemnejšie pre okolie ak ste fajčiar.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #fajčenie #káva #potenie #psychická pohoda #ľadové nápoje #nadmerné potenie

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...