Ako nabudiť imunitný systém pred príchodom jesene?

Imunitný systém je dobré začať štartovať ešte v období, keď letné možnosti dávajú príležitosť pripraviť telo na príchod jesene, sychravého počasia a zvýšeného výskytu ochorení. Ide to aj prirodzenou cestou, len je dôležité vedieť, ako na to.

13.09.2022 09:00
žena, prechladnutie, nádcha, chrípka, teplota,... Foto:
Mnohí ani netušia, že napríklad príčinou ochorení v lete a na jeseň je nedostatočný pitný režim.
debata

Doprajte si dostatok spánku

Spánok a imunita sú úzko prepojené. Nedostatočný alebo nekvalitný spánok je spojený s vyššou náchylnosťou na choroby. V štúdii u 164 zdravých dospelých ľudí, ktorí spali menej ako 6 hodín každú noc, bola väčšia pravdepodobnosť prechladnutia ako u tých, ktorí spali 6 a viac hodín každú noc. Dostatočný odpočinok zaručene posilní vašu prirodzenú imunitu. Navyše je veľmi príjemný. Ak máte problémy so spánkom, skúste obmedziť čas strávený na obrazovke na hodinu pred spaním a zlepší sa vám spánok aj zdravie.

Stavte na celozrnné a rastlinné potraviny

Leto je na to ideálne. Rastlinné potraviny ako ovocie, zelenina, orechy, semená a strukoviny sú bohaté na živiny a antioxidanty, ktoré vám môžu poskytnúť výhodu proti škodlivým patogénom. Antioxidanty v týchto potravinách pomáhajú znižovať zápal a bojujú aj proti voľným radikálom. Vláknina z rastlinnej stravy vyživí váš črevný mikrobióm a komunitu zdravých baktérií vo vašom čreve. No a to je základ dobrej imunity.

otužovanie, žena, sprcha Čítajte aj Ľadová voda nie je len o otužovaní a letnom osviežení. Viete, čo pár minút v nej spraví s telom?

Jedzte viac zdravých tukov

Zdravé tuky, ako sú tie, ktoré sa nachádzajú v olivovom oleji a lososovi posilňujú imunitnú odpoveď vášho tela na patogény. Olivový olej, ktorý je vysoko protizápalový, je spojený so zníženým rizikom chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a cukrovka. Navyše jeho protizápalové vlastnosti môžu pomôcť vášmu telu bojovať proti škodlivým baktériám a vírusom spôsobujúcim respiračné choroby.

Zostaňte hydratovaní

Mnohí ani netušia, že napríklad príčinou ochorení v lete a na jeseň je nedostatočný pitný režim. Dehydratácia môže spôsobiť bolesti hlavy a brániť dobrému fyzickému výkonu, sústredeniu, tráveniu, činnosti srdca a obličiek a oslabuje aj imunitu. Tieto komplikácie môžu zvýšiť vašu náchylnosť na ochorenie. Aby ste predišli dehydratácii, mali by ste denne piť dostatok tekutín, aby bol moč bledožltý. Odporúča sa voda, pretože neobsahuje kalórie, prísady a cukor. Je dôležité poznamenať, že starší ľudia začínajú strácať potrebu piť a ich telo nedostatočne signalizuje smäd. Preto je potrebné u nich nastaviť pravidelný príjem tekutín. Aby boli zdravší.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #imunita #spánok #hydratácia #celozrnné produkty #jesenné počasie #zdravé tuky

+ Vyvážená strava prinesie viac energie a pocit šťastia.
Dokumenty nepodpisujte hneď, potrebné je čítanie, inak...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...