Zhoršuje sa vám zrak? Skúste tipy, ako získať späť ostré videnie

Okuliare nemusia byť vždy riešenie. Moderná doba vystavuje oči neprimeranej námahe. Dokonca aj v čase relaxu pozeráme na televíziu, tablet, či do mobilu. Naše oči sú tak preťažované a to sa môže odraziť na zhoršenom videní. Dobu nezastavíme, no môžeme si osvojiť praktiky, ktoré zrak prirodzene ochránia.

09.05.2022 13:00
oko, oči, zrak Foto:
Pre oči je neprirodzené nepreostrovať.
debata (4)

Viac zeleniny a ovocia

Ako sa hovorí multivitamíny nie sú všetko. Pre telo aj oči je veľmi dôležité prijímať vitamíny v prirodzenej forme. A to hlavne vo forme ovocia a zeleniny. Konzumácia aspoň piatich porcií ovocia a zeleniny denne, je súčasť vyváženej stravy, ktorá pomáha zlepšiť celkové zdravie a pomáha udržiavať zdravie očí.

Prestaňte fajčiť

Pretože fajčenie neškodí len pľúcam. Prispieva k množstvu závažných zdravotných problémov a môže viesť k strate zraku. Fajčenie totiž zvyšuje riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie, šedého zákalu, glaukómu, diabetickej retinopatie a syndrómu suchého oka. Preto je najlepšie, čo môžete pre svoje oči urobiť, je odhodiť cigarety.

spánok, senior, nespavosť Čítajte aj Spánkový režim sa s pribúdajúcim vekom mení! S čím všetkým môže byť spojená nespavosť?

Preostrujte z obrazovky

Problémom nie je to, že pozeráme príliš. Veď oči máme automaticky otvorené prakticky celú bdelosť. Problémom je sústredené sledovanie jedného bodu. To sa deje práve pri sledovaní displejov. Pre oči je neprirodzené nepreostrovať. Tým sa oči oslabujú. Robte si preto pravidelné prestávky pri práci s počítačom. Dobrým tipom je odvrátiť zrak od počítača aspoň každých 20 minút a približne minútu sa pozerať na vzdialený objekt približne 7 metrov od vás.

Slnečné okuliare noste nielen v lete

Snažte sa vždy nosiť slnečné okuliare, keď ste vonku a teda nie je práve pod mrakom. Vyberte si kvalitný model, ktorý ochráni vaše oči pred UVA a UVB lúčmi. Pretože intenzita slnka sa nelíši vzhľadom na ročné obdobie. Aj zimné slnko dokáže poškodiť zrak rovnako, ako to letné.

Sledujte si tlak krvi

Vysoký tlak nie je len tichý zabijak, ale aj pomalý oslepovateľ. Neliečený vysoký krvný tlak môže spôsobiť ochorenia oka. Hypertenzia vie vyvolať spôsobiť poškodenie krvných ciev v sietnici, čo je stav známy ako hypertenzná retinopatia. Preto sa snažte tlak udržať v nízkych hodnotách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #vitamíny #zrak #krvný tlak #slnečné okuliare #videnie #UVA #UVB #zaostrenie

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...