Jarná reďkovka si pýta náš záujem! Poznáte jej benefity pri chudnutí?

Vďaka sezónnej zelenine získa vaše telo množstvo vitamínov, podporíte trávenie a dokonca aj chudnutie.

14.04.2022 06:00
ZAH-redkovka Foto:
Čas reďkovky je tu.
debata

Reďkovky nájdete čerstvé na trhu práve v tomto období. Okrem červenej sa môžu na náš stôl dostať aj v iných farbách – čierne, biele, oranžové, fialové… Chrumkavá zelenina chutí nielen v šaláte či na obloženom chlebíku, ale môžete ju pripraviť aj varenú k mäsitým jedlám, dá sa pridať do polievok.

Chutné a zdravé reďkovky neobsahujú takmer žiaden tuk, so 14 kalóriami a 0,1 g tuku na 100 g sa považujú za nízkokalorické ľahké občerstvenie. Keď sú čerstvé, obsahujú 94 percent vody. Ich vláknina v žalúdku zasýti a pôsobí proti chuti do jedla. Ak plánujete pár kíl zhodiť, môžete si ich dopriať každý deň, pri chudnutí sú nápomocné.

Sú tiež bohaté na viac ako 20 vitamínov a minerálov, ako je napríklad vitamín C (skvelý pre imunitný systém), kyselina listová, železo a draslík (posilňuje nervový systém, svalové vlákna, srdce).

Video

VIDEO: V relácii Ide o nás sme sa zhovárali o obezite, jej nástrahách, zvykoch aj zlozvykoch Slovákov v stravovaní, či o tom, čo by sme mali zmeniť – hosťami bola lekárka, obezitologička a vedkyňa SAV Adela Penesová a lekár, dietológ Boris Bajer.

A prečo má vlastne reďkovka mierne pikantnú až štipľavú chuť? Môžu za to horčičné oleje. Pomáhajú malej rastlinke brániť sa pred predátormi, keď rastie. Pre človeka sú tieto látky prospešné – horčičné oleje stimulujú pečeň a žlč k tvorbe tráviacich štiav a môžu mať okrem iného pozitívny vplyv na imunitný systém aj na zhadzovanie kilogramov.

Video
Ak ste doteraz jedli karfiol iba vyprážaný a v trojobale, určite si pozrite tento recept, ktorý nám predstavil Andrej Syč, sous-chef v reštaurácii Slávia v Košiciach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reďkovka #jarná zelenina

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...

+ Pocítite prílev vnútorných síl a zvýši sa vám chuť do života.
Vykročíte správnou nohou a problémy vyriešite bez...