Keď nedáte pozor na spánok detí, zbytočne priberú

Chuť na sladké sa zvyšuje u tínedžerov najmä vtedy, ak zanedbávajú pravidelný nočný odpočinok. Nový výskum tvrdí, že menej spánku môže u dospievajúcich zvýšiť túžbu po cukre. Po čase sa tak nevyhnú nadváhe a obezite.

14.03.2022 15:00
spánok, žena, spiaca žena, noc, posteľ, budík Foto:
Zdravá telesná hmotnosť súvisí nielen s konzumáciou sladkých jedál, ale aj chabým spánkom.
debata

Viac cukru, horší spánok

Výskum na tínedžeroch potvrdzuje, že ich zdravá telesná hmotnosť súvisí nielen s konzumáciou sladkých jedál, ale aj chabým spánkom. Menej odpočinku počas noci vedie k väčšej chuti na sladké jedlá, cukríky, čokoládu a všetky cukrom nabité dobroty. Vedci naznačujú, že zopár hodín spánku spôsobuje pokles energie, ktorú deti doháňajú nadmerným príjmom cukru. Zaujímavá štúdia s názvom Sleep zistila, že mladiství, ktorí si „dopriali“ málo spánku majú väčšiu pravdepodobnosť jesť viac kalorických jedál než ich rovesníci, ktorí spia aspoň osem či deväť hodín denne. Výskum zároveň upozorňuje, že spánkový deficit spôsobuje u detí problémy so zvýšenou hladinou cukru v krvi, čím sa zvyšuje riziko nadváhy, obezity a cukrovky.

Koľko hodín je v norme?

„Kratší spánok zvyšuje riziko, že dospievajúci jedia viac sacharidových jedál a cukru a pijú viac sladených nápojov. Inak je to v prípade, ak si doprajú zdravé množstvo spánku,“ vysvetľuje vedúca štúdie Sleep Kara Duraccio z Univerzity Brighama Younga pre portál verywellfit.com. Vedci skúmali stravovacie návyky až takmer stovky tínedžerov. Pozorne si zapisovali ich kalorický príjem, konzumáciu makroživín, potravín a glykemický index potravín. Rovnako analyzovali aj ich spánkový režim počas siedmich dní, pričom skupinu mladistvých rozdelili na dve skupiny. Jednu s kratším spánkom, a druhú s dlhším nočným odpočinkom. V prvej partii spali deti len šesť a pol hodiny, v druhej až deväť a pol hodiny. Šéfka výskumu je presvedčená, že deti s deficitom spánku majú tendenciu vyhľadávať rýchle zdroje energie.

spánok postel, spanie Čítajte aj Čo je to spánková prokrastinácia. Ohrozujete sa ňou aj vy?

Unavení a viac maškrtní

Obidve skupiny mladých ľudí dostávali počas výskumu rovnaké množstvo kalórií. Deti, ktoré spali menej však mali zakaždým väčšiu chuť na sladké jedlá. „Domnievame sa, že unavení tínedžeri vyhľadávajú rýchle prívaly energie, ktoré by ich udržali bdelých, kým nepôjdu spať. Takže hľadajú jedlá, ktoré im dajú väčšie množstvo kalórií,“ hovorí Kara Duraccio. Hoci je podľa nej spánok dôležitý pre každú vekovú skupinu, dospievajúca mládež potrebuje spať o čosi viac.

Horšie spánkové návyky

Ďalšie výskumy hovoria, že mladiství spia priemerne len sedem hodín denne, ale v skutočnosti potrebujú až deväť hodín spánku. Známou príčinou tohto problému je to, že deti idú spať neskôr a zobúdzajú sa skôr, pretože idú do školy. Kvalitu ich spánku narúša aj časté sledovanie televízie, počítačových hier či mobilných telefónov tesne pred spaním. Modré svetlo z väčšiny spomínaných zariadení preukázateľne narušuje spánok. Nedostatok nočného odpočinku u nich ovplyvňuje aj náladu, správanie, pozornosť a schopnosť sa správne rozhodovať, ale i podávať kvalitné študijné výsledky. Zaujímavé sú aj iné výskumy. Napríklad aj konzumácia cukru ovplyvňuje spánok. Vedci v Brazílii zistili, že deti, ktoré si dopriali viacej sladkých jedál mali horšiu kvalitu spánku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nadváha #spánok #spánok dieťaťa #priberanie #zdravý spánok #cukor v krvi #nedostatočný spánok

+ Ak zmenu sami nebudete chcieť, zmena sama nepríde, myslite nato.
Venujte čas finančnému plánovaniu, odmena vás...

+ Nezaoberajte sa neustále rozprávaním o cvičení, začnite konať.
Buďte viac produktívny a robte niečo preto aby...