Čo je to spánková prokrastinácia. Ohrozujete sa ňou aj vy?

O prokrastinácii hovoríme, pri odkladaní povinností, pred ktorými uprednostníme menej dôležité aktivity. Čoraz častejšie sa však objavujú aj spánkoví prokrastinátori, ktorí odkladajú spánok, hoci dokážu stráviť doslova hodiny v posteli. Na telo to vplýva naozaj negatívne.

06.11.2021 07:00
spánok postel, spanie Foto:
Kvalitný spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a mozgu slúži aj na vytriedenie spomienok.
debata

Kedy začína spánková prokrastinácia?

Kto sa už niekedy nepristihol pri tom, že deň má pre neho menej hodín ako by si želal a predĺžil si ho na úkor spánku? Asi každý, ale to z neho nerobí spánkového prokrastinátora. Americká Národná nadácia pre spánok totiž spánkovú prokrastináciu definuje ako súbor troch (zlých) rozhodnutí:

  • Oneskorením spánku si vedome znižujete celkový čas spánku
  • Nemáte žiadny významný dôvod zostať hore neskoro
  • Uvedomujete si, že to má negatívne následky, ale aj tak spánok odkladáte.

Spánková prokrastinácia sa teda prejavuje napríklad tým, že si pred spaním začnete listovať sociálne siete a strávite na nich čas namiesto krásneho spánku. Prípadne si pustíte seriál.

Oddych vymenený za prácu

„Spánková prokrastinácia nastáva, keď ste v strese, zvyčajne kvôli pracovnej dobe a nemáte dostatok času na seba," hovorí Mohamed Sameen, MD, špecialista na spánok v Centre porúch spánku v New Yorku. To znamená, že voľný čas ktorý by ste mali mať pre seba venujete práci a následne sa snažíte nájsť osobné voľno na úkor spánku. Hoci relaxujete a nepracujete, stále sa okrádate o nočný oddych, čím si škodíte.

šport, tréning, senior, seniorky, staršia žena, stará žena, vitalita Čítajte aj Recept na dlhovekosť? Nie je to len strava, pohyb a rovnováha. Chce to ešte...

Najprv príde útecha a potom problémy

Spánková prokrastinácia je relatívne nový pojem. Ľudia odkladajú spánok a venujú sa namiesto neho iným činnostiam. V prvom období pociťujú radosť z toho, že „žijú normálne“. Vedia, čo letí v televízii, majú čas na správy, sociálne siete a veci, ktoré ale ich život nijako neobohatia. Obvykle spánok vyplytvajú na veci, ktoré prakticky nepotrebujú.

Je to akási snaha získať späť časť svojej slobody, ktorú stratili v práci. To znie skvele, no veľmi rýchlo sa objavia negatíva.

Spánok sa nahradiť nedá

Ak sa oberáte o spánok, nezáleží na tom, či pracujete, alebo relaxujete. Ale nespíte. Zdravé množstvo spánku pre dospelého je podľa Národnej nadácie pre spánok sedem až deväť hodín každú noc. Ak tento limit nedodržíte, tak hrozia krátkodobé aj dlhodobé následky. Prvé sa prejavia ako pocit únavy na druhý deň, chyby pozornosti, sústredenia, príde aj zhoršená pamäť, vyšší srdcový tep. Neskôr počítajte aj s problémami vo vzťahu a zníženou kvalitou života. Pridruží sa zvýšené riziko vysokého krvného tlaku, cukrovky, infarktu. Nedostatok spánku negatívne ovplyvňuje celý organizmus a všetky procesy v ňom. Preto ani pri ňom neprokrastinujte.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #oddych #prokrastinácia #spánkový režim #kvalitný spánok #spánkový deficit #nedostatočný spánok

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...