Viete ako súvisí obezita so zdravím zubov?

Stav ústnej dutiny a telesná hmotnosť majú toho spoločného viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Nový výskum prezrádza, že priberanie sa môže podpísať pod horšiu kvalitu chrupu. A nielen to.

08.01.2022 11:00
zuby, preventívna prehliadka, zubár Foto:
Obezita, samozrejme, netrápi len ústnu dutinu.
debata

Tučné jedlá kazia zuby

S novou štúdiou prišiel magazín Journal of Dental Research, ktorý skúmal vzťah medzi zápalom a ochorením ďasien u myší. Pri obezite dochádzalo k napádaniu imunitných buniek, čo sa prejavovalo horším zdravím zubov. Problémy s priberaním sa najviac podpisovali pod ťažkosti so zápalmi ďasien. Jednoducho povedané, každý kilogram pribratého tuku navyše spôsoboval horšiu kvalitu zubov i ďasien. Štúdia sa zamerala na dve výskumné skupiny, ktorým bola podávaná po dobu štyroch mesiacov rôzna strava. Prvej skupine dávali jedlo s vysokým obsahom tuku, druhá mala stravu s nízkym množstvom živočíšneho tuku.

Rastlinná strava ochráni ďasná

Výskumná vzorka, ktorá konzumovala viac tuku mala logicky vyššiu mieru obezity, ale aj zápalu. Zlou správou je to, že pri zápaloch dochádzalo k tvorbe buniek, ktoré dokonca napádali aj kostné tkanivo. Strata kostnej hmoty sa prejavovala najmä v oblasti ústnej dutiny. Vplyvom tohto javu dochádzalo aj k poklesu zubnej skloviny. Častejšie sa tak kazili zuby a zapaľovali ďasná. Netreba zabúdať, že jedálny lístok, v ktorom je menej živočíšneho a viac rastlinného tuku je bohatý aj na dôležité vitamíny. Rastlinnej strave dominuje napríklad vitamín C, ktorý je nevyhnutný na zdravie zubov. Okrem toho, vitamín E z olejov pomáha bojovať proti zápalom a chráni telo pred starnutím.

shutterstock 1928487683 Čítajte aj Význam pravidelného pohybu vekom rastie, môže tiež spomaliť starnutie

Nie je to len o zuboch

Obezita, samozrejme, netrápi len ústnu dutinu. Často sa podpisuje pod vznik cukrovky. Nadmerná telesná hmotnosť môže byť dokonca aj životu nebezpečná. Napríklad nadbytočný tuk v oblasti srdca zvyšuje až dvojnásobne riziko srdcového infarktu u žien. Muži boli ohrození ešte viac. Obezita je rizikovejšia najmä v prípadoch, ak si popri nej pestujeme aj ďalšie zlozvyky ako napríklad fajčenie, konzumujeme viac alkoholu a máme sedavý spôsob života. Tuk sa ukladá v tele aj okolo žalúdka, čriev a pečene. Odborníci vysvetľujú, že tento druh tuku je metabolicky aktívny. To znamená, že uvoľňuje zápalové látky, ktoré vedú k chronickým ochoreniam. Okrem toho spúšťa produkciu hormónov, ktoré spôsobujú vyššiu túžbu po jedle.

Ako vplýva obezita na mozog?

Vyššia telesná hmotnosť sa spája aj so zdravím mozgu. Obezita priamo ovplyvňuje aj viaceré degeneratívne ochorenia centrálnej nervovej sústavy a často je príčinou vzniku demencie. Čerstvá štúdia, ktorú publikoval Journal of Epidemiology varuje, že ľudia s nadváhou a obezitou majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku demencie oproti ich štíhlym rovesníkom. Hoci sa môže na prvý pohľad zdať, že tieto problémy sa netýkajú mladých ľudí, opak je pravdou. Demencia totiž nevzniká zo dňa na deň, ale vyvíja sa v čase. Skôr než dospejeme do tohto štádia, zvykne sa u ľudí v produktívnom veku objavovať Alzheimerova choroba, ktorá narúša funkcie pamäti, orientáciu v čase i priestore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #obezita #zdravý životný štýl #zápaly #ústna dutina #zápal ďasien #tukové tkanivo

+ Dnes na sladkosti zabudnite, dajte si radšej ovocie.
Je čas nato aby ste kontrolovali hlavne sami seba, myslite...

+ Je ten najsprávnejší čas naučiť sa ovládať sa, skúšajte to každý deň.
Premýšľajte strategicky o svojej kariére,...