Nedarí sa vám zaspať? Skúste armádnu techniku - vraj funguje zaručene!

Problém zaspávania nie je v dnešných časoch ničím výnimočným. Náš deň je plný toľkých vizuálnych, ale aj zvukových vnemov a vzruchov, k nim sa pridáva samotná myseľ, často stres a tiež moderné technológie.

26.08.2021 11:00
relax, spánok, joga Foto:
K spánku môže pomôcť trénovanie techniky priamo z vojenského poľa.
debata

Niet divu, že potom si večer človek ľahne do postele, no spánok nie a nie prísť. Hlavou sa stále preháňa množstvo myšlienok. V kontexte tohto problému sa už dlhší čas hovorí o využívaní zaručených pomocníkov. A nie, nie je reč o tabletkách na spanie.

Viacero magazínov sa v poslednom čase obrátilo smerom k armádnej technike, ktorá pomáhala vojakom čo najrýchlejšie zaspať (a nabrať tak sily) – a to aj v takých stresových situáciách, ako bol boj či pobyt vo vojnovej zóne.

Ako táto technika vyzerá? Kroky opísal napríklad britský magazín Vogue nasledovne:

  1. Uvoľnite celú tvár, vrátane svalov a jazyka, od čeľuste až po vnútro úst. Pomôcť vám môže, ak najprv jednotlivé tvárové svaly skúsite napnúť a následne ich uvoľnite.
  2. Spustite ramená, uvoľnite napätie a nechajte vaše ruky voľne pri tele.
  3. Vydýchnite, uvoľnite vašu hruď a sústreďte sa na svoj dych. V celom procese postupne uvoľňujte aj nohy – stehná, lýtka, nechajte ich ovládnuť pocitom gravitácie – smerom do postele.
  4. Vyčistite si myseľ, skúste si predstaviť nejakú upokojujúcu alebo relaxačnú scenériu. Ak to nefunguje, opakujte si niekoľko sekúnd dookola vetu „Nemysli“.
  5. Podľa skúseností priamo z armády by ste do pár sekúnd mali zaspať, no odborníci upozorňujú, že tento „rituál“ si žiada tréning a prax.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #spánok #zaspávanie

+ Vyrovnaný jedálniček je kľúčom k dlhodobému šťastiu.
Nakupujete nadbytočne veľa potravín potom končí v...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...