Ananásová voda? Ako ju pripraviť, prečo ju popíjať a na čo si dať pozor?

Ananásová voda je vynikajúcou alternatívou k obyčajnej vode. Prečo je taká prospešná a ako si ju pripraviť?

22.08.2021 13:00
ananás, ananásová voda, nápoj, limonáda Foto:
Ananásová voda - ako ju pripraviť?
debata

Vzhľadom na vysoký obsah cukru sa ananásová šťava neodporúča piť denne. Ak však hovoríme o ananásovej vode, situácia je iná. Týmto osviežujúcim nápojom, ktorý má na telo mnoho pozitívnych účinkov, si dokážeme spríjemniť deň – čo sa chute týka.

Čo je ananásová voda a ako si ju pripraviť? Na jej prípravu stačí olúpať polovicu ananásu, nakrájať na kocky a tieto potom vložiť do karafy. Zalejte ich litrom vody a nechajte lúhovať cez noc.

Ak chcete, môžete nasledujúce ráno vytiahnuť z vody kúsky ananásu a piť vodu na prázdny žalúdok. Môžete ju však popíjať postupne počas dňa vždy, keď pocítite smäd a kúsky ananásu následne zjesť.

Aké sú výhody popíjania ananásovej vody?

  • Vyhnete sa dehydratácii

Mnoho dospelých nepije dostatok vody počas dňa. Ananásová voda je zdravšou alternatívou k ovocným šťavám, sódam či sladeným malinovkám. Ochutená voda je navyše prospešná pre niektoré funkcie organizmu.

  • Posilňuje imunitný systém

Ananás poskytuje cenné vitamíny a preto je prospešný aj pre imunitný systém. 100 gramov ananásu obsahuje napríklad 47,8 mg vitamínu C (denná potreba žien je približne 95 mg) – a to iba pri 55 kilokalóriách.

  • Proti zápalom

Ananás obsahuje enzým štiepiaci proteín-bromelaín. Táto účinná látka sa dokonca extrahuje z rastliny ananásu na výrobu protizápalových liekov. Bromelaín sa často používa na liečbu infekcií dutín.

izbové kvety, spálňa, spánok, posteľ, kvety Čítajte viac Ako vyberať izbové kvety? Pozor, niektoré dokonca znižujú chuť na sex
  • Pomôžete tráveniu

Okrem bromelaínu obsahuje ananás ďalšie tráviace enzýmy. Niekoľko dúškov ananásovej vody, najmä medzi jedlami, môže pomôcť tráveniu a prečistiť celý systém – vďaka enzýmu bromelaín sa aktivuje metabolizmus lipidov, urýchľuje sa vylučovanie moču a znižuje sa zadržiavanie vody v tkanive.

Pozor!

  • Napriek mnohým pozitívnym účinkom pitia ananásovej vody je tu aj nevýhoda – keďže ovocie prirodzene obsahuje veľa kyseliny, nadmerná konzumácia môže u niektorých ľudí spôsobiť pálenie záhy alebo dokonca tráviace problémy.
Video
Nápoj z japonského čaju

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáci matcha drink na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #ananás #ananásová voda #hydratácia tela

+ Netvárte sa, že všetky veci idú okolo vás, budú sa tak tváriť aj ostatní.
Neprestaňte pred koncom, smotanu za...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....