Slnko
Vitamín D je prvok, ktorý si naše telo vie vyrobiť samo. Potrebuje však k tomu základné vstupné ingrediencie. Hlavnou zložkou je slnko. Vďaka ultrafialovým lúčom si telo vytvorí vitamín D z cholesterolu, ktorý sa nachádza v pokožke. Na dostatočné hladiny by mala stačiť pobyt na slnku v trvaní aspoň 15 minút trikrát do týždňa. V bežných krátkych nohaviciach a rukávoch. Čím viac pokožky však slnku vystavíte, o to lepšie.
Losos
Okrem slnka existujú aj priame zdroje vitamínu D, pri ktorých dokonca ušetríte telu prácu s jeho výrobou. Dobrým príkladom je losos. Sto gramov tejto ryby obsahuje približne 66% dennej odporúčanej dávky vitamínu D.
Vaječné žĺtky
Vajíčka sú výborným zdrojom bielkovín, energie a aj vitamínu D. Hoci v tomto prípade ide skôr o doplnkové jedlo. Priemerne jeden žĺtok totiž obsahuje len zhruba 5% dennej odporúčanej dávky vitamín D. Z vajíčok sa teda k stopercentnému pokrytiu nedostanete. Ale ak si budete robiť napríklad olovrant k slneniu na pláži, vajíčka budú skvelý doplnkový a chutný zdroj vitamínu D.
Čítajte aj Kedy sú ženy v živote najšťastnejšie? Období je viacTuniak v konzerve
Ľahko dostupný a chutný zdroj vitamínu D. Ak preto neviete, čo si dať na večeru, konzerva tuniaka so šalátom a celozrnným chlebom môže byť skvelé spestrenie jedálneho lístka. Sto gramov konzervovaného tuniaka obsahuje približne 34 % odporúčanej dennej dávky vitamínu D. No ak si toto jedlo skombinujete aj s inými zdrojmi, tak určite nebudete mať v krvi nízke hladiny déčka.
Huby
Ide prakticky o jediný kvalitný a rastlinný zdroj vitamínu D. Je však nutné upozorniť, že musí ísť o huby ktoré vyrástli v lese a stretli sa so slnečným žiarením. Sto gramov húb prevyšuje dennú odporúčanú dávku vitamínu D. Avšak huby dodávajú vitamín D2, ktorý nemusí byť tak účinný ako vitamín D3, ktorý je produkovaný živočíchmi. Na druhej strane je určite lepší ako žiadny.