Chcete žiť dlhšie? 5 jednoduchých činností vám pridá roky života

Dĺžku dožitia máme do veľkej miery v rukách sami. Rovnako aj to, či budeme roky života tráviť v telesnej a duševnej pohode, alebo ich premárnime v čakárni u lekárov. Vedecké štúdie pritom odhalili, čo nám život predĺži a súčasne zlepší jeho kvalitu. Dokonca netreba ani tak veľa. Iba si nájsť v diári pár minút pre zdravie.

01.07.2021 13:00
šport, športovanie, pohyb, beh Foto:
Už 20 minút fyzickej aktivity denne prináša zlepšenie celkovej kondície a zdravia srdca.
debata

Každý krok sa počíta

Namiesto kilometrov v aute a na elektrickej kolobežke zbierajte kroky. Akákoľvek krok je lepší ako žiadny a chôdza má pre telo skutočne tie najlepšie ozdravné účinky. Už 4500 krokov denne má preukázateľne lepšie výsledky na dĺžku života. V porovnaní s ľuďmi, ktorí nahlásili na konci dňa len mizivý počet krokov, zvýšenie o 1000 denných krokov znamenalo pokles o 28% úmrtí na srdcovocievne ochorenia.

20 minút denne

Presne toľko vám stačí odobrať si zo sledovania správ, sociálnych sietí, alebo chatovania a predĺžite si život. Nielen o tých 20 minút, ktoré využijete produktívnejšie, ako na sledovanie osudov iných ľudí, ale skutočne si požijete dlhšie. Christopher C. Moore, z univerzity Chapel Hill v Severnej Karolíne uviedol, že už 20 minút fyzickej aktivity denne prináša zlepšenie celkovej kondície a zdravia srdca. Ak si zvýšite tep pohybom a nie hnevom, vaše srdce sa poteší a bude biť dlhšie.

spálňa, spánok, nespavosť, vstávanie, budík Čítajte aj Skvelé! Túto zmenu čakajte, ak začnete vstávať o hodinu skôr ako zvyčajne

Vykonávajte prechádzky

Spraviť dostatočný počet krokov je jedna vec. Ale snažte sa ho robiť neprerušovane. To silu pohybu ešte znásobí. Je totiž rozdiel, či spravíte 4500 krokov počas celého dňa napríklad pendlovaním medzi obývačkou a chladničkou, alebo v nepretržitom intervale, napríklad pri prechádzke. Druhá možnosť sa ukazuje ako efektívnejšia. U žien, ktoré podnikali 2 000 nepreru­šovaných krokov denne, bol zaznamenaný pokles úmrtnosti o 32%.

Usmievajte sa

Tajomstvo dlhovekosti je zdá sa v dobrej nálade. Úsmev zdobiaci vaše pery je investícia, ktorú zúročíte vo vyššom veku. Štúdia z roku 2010 zameraná na fotografie rôznorodých ľudí zistila, že úsmev a pozitívne emócie sú spojené s dlhším životom. Preto si každý deň nájdite dôvod na úsmev. Váš život vďaka nemu bude nielen dlhší, ale aj krajší.

Meditujte

Štúdia na Kalifornskej univerzite v Davise zistila, že ľudia, ktorí pravidelne meditujú, majú vyššiu hladinu telomerázy. Ide o enzým zodpovedný za predĺženie telomér na koncoch vašich chromozómov. Keďže ovplyvňujú starnutie, čím dlhšie sú, tým dlhší život budete mať a zároveň budete vyzerať mladšie. A meditácia dokázala predĺžiť teloméry rovnako, ako cvičenie stiahnuté šľachy meditovať sa teda oplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šťastie #zdravý životný štýl #fyzická aktivita #dlhý život #zdravý život #šťastný život

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Nikdy nie je neskoro začať s aktivitou, popremýšľajte nad tým.
Nepremrhajte celé dni, energiu investujte do...