Päť cvikov, ktoré vám pomôžu lepšie zaspať

Kvalita a dĺžka spánku rozhodujú o tom, aký budete mať nielen deň, ale aj zdravie a duševnú pohodu. Popri známych receptoch na lepší spánok sa zabúda na vodnú fyzickú aktivitu. Vysoká intenzita cvičenia sa pred spaním neodporúča, ale sú strečingové cviky, po ktorých zaspíte ako malé dieťa.

03.04.2021 13:00
relax, spánok, joga Foto:
Vyskúšajte päť cvikov, ktoré fungujú skutočne ako hypnotiká.
debata

Meditatívne cvičenie a lepší spánok

Meditácia preukázateľne zlepšuje spánok, pretože mozog zo stavu pohotovosti pretaktuje do oddychového režimu. Avšak pred spaním je ešte účinnejšie zapojiť do aktivity aj telo a to podľa štúdie zo roku 2016 ide najlepšie pri cvikoch jogy, alebo tajči. Vyskúšajte päť cvikov, ktoré fungujú skutočne ako hypnotiká. Zaspíte po nich prakticky na počkanie.

Medvedie objatie

Tento cvik pracuje so svalmi hornej polovice chrbta a uvoľňuje nahromadený stres a napätie, čo spánku výrazne pomôže. Cvik je jednoduchý. Nadýchnete sa a doširoka rozpažíte. Pri výdychu skrížite ruky tak, že si dlaňami chytíte ramená. Pokojne dýchajte a vydržte takto aspoň 30 sekúnd. Potom ruky opäť roztvorte a objímte sa znovu, pričom vymeníte ruky. Tá ktorá bola vrchná bude spodná. Takto môžete cvičiť a dýchať niekoľko minút.

Naťahovanie krku

Uvoľňuje svaly krku a ramien. Budete lepšie spať a ráno sa nebudete budiť dolámaný. Ide o cvik, ktorý môžete absolvovať aj v rámci večernej hygieny. Postavte sa vzpriamene a pomaly, veľmi citlivo nakloňte hlavu k ramenu na jednu stranu a pomaly na druhú. Pohyb vykonávajte plynule a pomaly, pričom pohľad majte upretý pred seba. aby ste nedvíhali bradu smerom von ani k hrudi.

Uvoľnenie krku

Tento cvik je opäť uvoľňovačom krčnej chrbtice. Ideálne sa kombinuje po cvičení, keď si krk naťahujete do strán. Pri tomto cviku sa snažíte pri vzpriamenom postoji hlavu čo najviac zakloniť a následne predkloniť. Všetko vykonávajte pomaly, plynule a zhlboka dýchajte. Oči sa vám začnú zatvárať samé.

Pozícia dieťaťa

Jogová pozícia, ktorá je symbolom hlbokého uvoľnenia. Pomáha zrelaxovať svalom prakticky na celom tele. princíp je pritom jednoduchý. Kľaknete si, potom si dosadnete na päty a hlavu položíte na podlahu. Ruky necháte pokojne vedľa tela, alebo ich môžete natiahnuť pred seba. V pozícii pokojne dýchajte a zotrvajte aspoň tri minúty.

Stena z nôh

Pozícia podporuje regeneráciu, pomáha znižovať napätie v chrbte a navodzuje stav hlbokej relaxácie. Ľahnete si na zem a vystreté nohy zdvihnete do výšky tak, akoby ste ich opreli o stenu. Medzi nimi a vašim trupom by mal byť uhol 90 stupňov. Ruky majte uvoľnené a vytrvajte v pozícii 10 minút. Oplatí sa to. Výsledky uvidíte pri zaspávaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #jóga #spánok #ako dobre zaspávať #dobrý spánok #zaspávanie #nedostatočný spánok

+ Nezabudnite na odpočinok, je nevyhnutný pre vaše zdravie.
Neriskujte s peniazmi, momentálne si to nemôžete...

+ Nezabúdajte na ovocie a zeleninu, vaše telo ich teraz potrebuje.
Nebuďte doma lenivý, pracujte tak, ako by ste...