Cvik, ktorý plne nahradí fitko a dokonale vyformuje postavu

Zatvorené fitnes centrá naštartovali ošiaľ v nákupe domáceho fitnes náradia. Nie každý má však na ne priestor a financie. Nevadí. Existuje cvik s vlastnou váhou, ktorý plne nahradí kompletné fitnes centrum. Ak ho budete vykonávať denne, vaša postava sa začne rýchlo meniť k lepšiemu. A to komplexne. Reč je o angličákoch.

04.03.2021 12:00
plank, planking, tréning, žena, cvičenie Foto:
Z drepu zakopnete nohy do planku a z neho spravíte kľuk.
debata

Cvik priamo od fyziológa

Angličáky, alebo po anglicky burpee pochádzajú z roku 1930, kedy ich ako dokonalé celotelové cvičenie predstavil americký fyziológ Royal H. Burpee. Uviedol ho ako komplexný cvik, ktorý dokáže zapojiť do aktivity prakticky všetky svalové partie. Pritom unikátne kombinuje silové cvičenie s vlastnou váhou aj kardio. Zakladateľ pretekov Spartan Race Joe De Sena označuje angličáky za dokonalé cvičenie, ktoré vás nielen formuje, ale je aj testom vášho zdravia a výkonnosti. Podľa štúdie z roku 2019 publikovanej v magazíne Journal of Human Kinetics by mala priemerná zdravá žena zvládnuť počas troch minút 37 až 60 angličákov.

Krajšia vďaka angličákom

Spraviť jeden angličák je vlastne ako vykonať malý kruhový tréning. Začínate v stoji. Idete do drepu. Z drepu zakopnete nohy do planku a z neho spravíte kľuk. Následne nohy pritiahnete k hrudi, prejdete do drepu a vyskočíte. Vďaka tomu zapájate nohy, ramená, brucho, core, jednoducho celé telo.

Angličáky sú skvelý spaľovač

Spravte pár angličákov a veľmi rýchlo pochopíte, že nejde len o silové cvičenie. Je to úžasné kardio a to nielen obyčajné. Tepová frekvencia vám okamžite vystrelí do výšin a budete radi, že angličáky udýchate. Preto vďaka nim dokážete k silovému cvičeniu drepov a kľukov rozpáliť plnohodnotný HIIT program cvičenia, ktorý sa dnes označuje za najideálnejšieho požierača tukov.

Zvyšujte dávky a meňte postavu

Ak začnete cvičiť angličáky, netreba mať veľké oči. Snažte sa ich však spraviť čo najviac v čo najkratšom čase. Možno to budú na začiatku dva, či tri. Postupne pridávajte a udržte si dennú rutinu. Za pár týždňov uvidíte, že vaše telo sa zmenilo. Máte krajšie nohy, pevnejší zadok, štíhlejšie a vyformovanejšie brucho aj ruky. Pritom ste nemuseli ani investovať do cvičiaceho náradia. Sen o peknej postave vám nepokazia ani zatvorené fitká. Angličáky mnohým ľuďom pomohli zmeniť postavu. Cvičiť ich pritom môžete kdekoľvek a kedykoľvek. Stačí len trochu pevnej vôle.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #fitnes #drep #cvičenie doma #kľuky #plank #domáce cvičenie

+ Zamyslite sa nad životom a sami prídete nato, čo by ste mali zmeniť.
Niekedy niečo jednoducho nejde, vtedy je...

+ Hydratácia je kľúčom k vitalite a lepšiemu zdraviu.
Čas strávený učením o investíciách sa vráti násobne....