Prečo si dať pozor na predávkovanie vitamínmi?

Zvýšenú spotrebu mikroživín si žiada obdobie sezónnych infekcií. Skôr než siahneme po výživových vitamínových doplnkoch, mali by sme poznať ich pozitívne, ale aj negatívne účinky. Kedy je ich priveľa a kedy tak akurát?

31.01.2021 13:00
vitamíny, zdravá strava, artróza, kĺby Foto:
Vitamín E nesie prívlastky ako elixír mladosti, vitamín krásy a zdravia.
debata (5)

Populárne „céčko“

Vitamín C patrí medzi najžiadanejšie vitamíny. Označuje sa aj ako kyselina askorbová a jej hlavnou úlohou je boj proti infekciám a vírusom. Podporuje imunitný systém organizmu a v kozmetickom priemysle sa používa na ochranu pleti a vlasov. Tvorí skvelý tandem s kolagénom, bielkovinou ktorá zlepšuje kvalitu a pružnosť pokožky. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je optimálna odporúčaná denná dávka vitamínu C u žien vo veku 19 – 51 rokov stanovená na 120 – 150 mg denne. U ľahko pracujúcich žien postačí aj 95 mg céčka. Predávkovanie týmto vitamínom je ojedinelé. Tvorbu močových kameňov môže spôsobovať pravidelné užívanie desaťnásobku odporúčanej dennej dávky. Telo zareaguje na dávky nad 2000 mg hnačkami. Vitamín C sa nachádza vo veľkom množstve v šípkach, kivi a citrusových plodoch.

Vitamín D s prívlastkom slnečný

Ľudské telo si ho vytvára vďaka pôsobeniu ultrafialového žiarenia. Postačí polhodina na priamom slnku a v tele sa vytvorí denná dávka tejto mikroživiny. Vitamín D je obzvlášť dôležitý v čase pandémie ochorenia COVID-19, pretože posilňuje obranyschopnosť organizmu. Okrem toho je skvelým pomocníkom pre spracovávanie minerálov v organizme, kosti a zuby. Pomáha lepšiemu vstrebávaniu vápnika a fosforu. Osvedčil sa aj pri normálnej funkcii svalov. K typickým príznakom nedostatku vitamínu D patrí únava a poruchy nálad. Dlhodobá absencia tejto látky sa podpisuje aj pod horšiu kvalitu pokožky, slizníc a lámavosť kostí. Odporúčaná denná dávka je 15 mikrogramov. Ide však o vitamín, ktorý je nerozpustný vo vode. Z tohto dôvodu hrozí vyššie riziko predávkovania. V takomto prípade dochádza k nadbytočnému uvoľňovaniu vápnika v krvi. Zdrojom vitamínu D sú živočíšne zdroje ako losos, makrela, slede, rybí olej, ale aj vaječné žĺtka a huby.

Účinný pri chudnutí

Vitamín A patrí medzi popredné látky využívané v kozmetickom priemysle. Ovplyvňuje vzhľad pokožky, nechtov a zlepšuje zdravie očí. Podpisuje sa tiež pod tvorbu kolagénu a obnovuje kvalitu vlasov. Oceňuje sa aj jeho schopnosť pri podpore imunity, metabolizme, detoxikácii organizmu a redukcii hmotnosti. Odporúčaná denná dávka spomínanej mikroživiny sa líši u žien podľa toho, či sú gravidné, ale aj podľa náročnosti práce. Tehotné ženy by mali užívať približne 700 mikrogramov vitamínu A denne. Ostatné ženy, a to až do päťdesiatky by mali prijímať takmer dvojnásobok spomínanej dávky. Uvedené hodnoty sa znižujú u nepracujúcich dám alebo žien s nenáročným fyzickým zamestnaním. Aj z tohto vitamínu hrozí predávkovanie, čomu sa odborne hovorí hypervitaminóza. Bežne sa stáva, že predávkovať sa môžeme napríklad aj častou konzumáciou mrkvovej šťavy. V tejto zelenine sa vyskytuje veľké množstvo beta-karoténu, ktorému sa hovorí aj provitamín A. V tele sa mení na vitamín A, pričom môže vo veľkom množstve spôsobiť poruchy pečene a nadmernú únavu. Predávkovanie týmto vitamínom sa prejavuje tiež bolesťami hlavy, nechutenstvom, apatiou, popraskanými perami a ústami.

Poďakuje sa pokožka a vlasy

Vitamín E nesie prívlastky ako elixír mladosti, vitamín krásy a zdravia. Ženy vo veku 19 – 51 rokov by mali užívať odporúčané denné dávky na úrovni 16 – 19 mg. Vitamín E sa považuje za jeden z najlepších antioxidantov, ktoré pomáhajú redukovať oxidačný stres a spomaľujú starnutie buniek. Jeho účinkom sa teší najmä pokožka a vlasy. Zlepšuje celkovú fyzickú výkonnosť a pomáha potláčať únavu. Používa sa aj pri hojení rán, zmierňuje kožné ťažkosti, podporuje zdravie srdca a používa sa preventívne v boji proti rakovine. Skvelým zdrojom vitamínu E sú predovšetkým rastlinné oleje, napríklad slnečnicový, olivový či sezamový. Vysoké množstvo vitamínu mladosti sa nachádza v rybom oleji, orechoch a semenách rastlín. Predávkovanie vitamínom E sa prejavuje vracaním, hnačkami a bolesťami svalov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravie #imunitný systém #vitamín #mikroživiny #chrípková sezóna

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Malé zmeny v jedálničku vás nabijú pozitívnou energiou.
Pomoc pri rozhodovaní ohľadom financií nenechávajte na...