Chudnete? Od začiatku treba mať jasnú predstavu, čo chcete a ako to dosiahnete

V prípade chudnutia odporúča výživová odborníčka Martina Dvořáková stanoviť si cieľ.

04.01.2021 07:00
obezita, tučnota, jedlo, chudnutie, diabetes Foto:
Pustite sa do chudnutia.
debata (3)

„Od začiatku treba mať jasnú predstavu, čo chcete, ako to dosiahnete, kedy začnete, ako dlho to reálne môže trvať, aké bariéry vám môžu v dosiahnutí vašej méty zabrániť, a tiež, čo sa stane, ak do svojho cieľa dôjdete,“ povedala.

Radí pokroky si zaznamenávať. „Odfoťte sa predtým, ako začnete chudnúť. Na fotke zmenu vidieť oveľa viac ako v zrkadle, v ktorom sa vidíme každý deň a maličké pokroky v ňom nevnímame. Keď však porovnáme fotku zo začiatku a potom napríklad na konci každého mesiaca, zmena bude obrovská,“ radí Dvořáková.

Správna diéta nie je o hladovaní. „Základným predpokladom štíhlej postavy je zdravá vyvážená strava. Ak túžite po trvalej zmene, jedzte pravidelne päťkrát denne po dvoch až troch hodinách a pite dostatočné množstvo tekutín, aby vaše telo nezadržiavalo vodu a vyplavovalo von všetky toxíny,“ vysvetlila výživová poradkyňa.

Ozrejmila, že keď sa zníži prísun sacharidov a zvýši príjem bielkovín, zmení a zrýchli sa metabolizmus. „Telo sa približne po troch dňoch takéhoto stravovania dostane do stavu ketózy, čo v praxi znamená, že energiu začne čerpať z uložených tukov,“ doplnila Dvořáková. V kombinácii s pravidelným pohybom a dostatočným pitným režimom začne telo podľa jej slov spaľovať vlastné tuky a človek bude chudnúť.

Dôležité je nemať pocity hladu a, naopak, ani veľkého prejedenia. „Jedlo musí byť náš priateľ a nemalo by vyvolávať stres. Na druhej strane, ak túžime dosiahnuť trvalú zmenu, nestačí ,len' pravidelne a vyvážene jesť isté obdobie, ale osvojiť si stravovacie návyky natrvalo. Mali by sme ich brať ako nový životný štýl a riadiť sa ním čo najdlhšie,“ zhrnula špecialistka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #chudnutie #ketóza

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Chýba vám elán, slnečné lúče vám pomôžu doplniť energiu a vitamín D.
Očakávajte uznanie za vašu tvrdú...