Pomáha pomalé jedenie s chudnutím?

Chuť na extra porciu jedla či zákusok. Ak si po hlavnom jedle doprajeme dvadsaťminútovú pauzu, začneme chudnúť. Vedci sa zhodujú, že na to, aby náš mozog „zaregistroval“ jedlo v žalúdku potrebuje trochu času. A práve to sa v blízkej budúcnosti odrazí na ľudskom tele v rýchlejšom zhadzovaní kilogramov.

26.12.2020 07:00
jedlo Foto:
Malé porcie zabránia výrazným pocitom hladu a nežiaducej žravosti.
debata (2)

Stretávame sa s tým často

Na obed zjeme o čosi viac, ako by sme mali a potrebovali. Zo žalúdka sa totiž takzvaný signál o plnosti dostáva do mozgu až po určitom časovom úseku. Aj z tohto dôvodu sa stáva, že keď si doprajeme napríklad kúsok kuracích pŕs a ryžu, máme pocit, že je to stále málo. Problém je však iba v tom, že naša hlava nestihla spracovať dôležitý fakt. A to ten, že je naplnený. V tejto súvislosti sa uskutočnilo viacero zaujímavých štúdií. Jedna z nich skúmala ľudí s normálnou hmotnosťou a nadváhou. Obidve skupiny ľudí mali jednoduchú úlohu, a to konzumovať jedlo pomaly. Výskum priniesol pozitívne výsledky. U obidvoch skupín prijímali ľudia vďaka pomalému jedeniu celkovo omnoho menej kalórií ako kedy predtým. Všetci účastníci výskumu boli zároveň dlhšie sýty ešte aj hodinu po tom, čo sa najedli. Odborníci sú zároveň presvedčení, že zníženie tohto tempa ovplyvňuje chudnutie.

Ako nám pomáhajú hormóny

Konzumovanie jedla tiež súvisí s hormonálnou sústavou. Po jedle dochádza k produkcii hormónov, ktoré potláčajú chuť do jedla. Inak povedané, tlmia tvorbu ghrelínu, teda látky, ktorá vyvoláva pocit hladu. Spomínané chemické látky vysielajú do mozgu signál o tom, že sme sa najedli a aj to, že organizmus začína spracovávať výživné látky. Proces tvorby či potláčania hormónov a prechod signálu do mozgu trvá asi dvadsať minút. Preto je dôležité, aby sme si po jedle dopriali takmer polhodinovú pauzu a nedávali si extra porciu navyše. Vedci sú presvedčení, že po tejto pauze nebudeme potrebovať ihneď prijímať ďalšie jedlo. Naopak, pahltné jedenie vedie k prejedaniu. Výskumy rovnako ukazujú, že pomalšia konzumácia jedla vedie k zníženiu celkového skonzumovaného množstva počas dňa.

Keď pomáha vychutnávanie si jedla

Chudnutie podporuje aj pomalé prežúvanie jedla. Niekoľko štúdií tvrdí to, že ľudia s nadváhou alebo obezitou majú tendenciu žuť jedlo menej, ako to napríklad robia ľudia s normálnou hmotnosťou. S prežúvaním to však netreba preháňať, jedlo stačí žuť po dobu asi tridsiatich sekúnd. Spomínaný proces vedie k zníženiu spotreby ďalšieho jedla počas dňa a aj k väčšiemu pôžitku z každého sústa. Pomalé žutie má aj mnohé iné výhody. Pomáha lepšie vstrebávať živiny, zlepšuje trávenie a znižuje stres.

Poznáte stratégie pomalého jedenia?

Odborníci odporúčajú pri jedení používať nasledovné stratégie pomalého stravovania. Jednou z nich je menej jedla na tanieri. Ak totiž máme pred sebou príliš veľa jedla, máme ho tendenciu zjesť celé. Jesť by sme mali každé dve či tri hodiny. Malé porcie zabránia výrazným pocitom hladu a nežiaducej žravosti. Pravidelné stravovanie prispieva tiež k zlepšeniu metabolizmu, keďže je preukázané, že hladné telo má snahu ukladať si tuky do zásoby. Pri jedle by sme sa mali sústrediť na jeho vlastnosti, vychutnať si ho. Vyrušovať nás v tom môže nazeranie do smartfónu, sledovanie televízie či počítača.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #nadváha #zdravé stravovanie #stolovanie #prejedanie sa

+ Alkoholom si sami ničíte svoje telo a zdravie, popremýšľajte nad tým.
Konštruktívna spätná väzba vedie k...

+ Naslúchajte svojmu telu, ono vie, čo je pre vás najlepšie.
Flexibilita a prispôsobivosť otvoria nové možnosti....