Toto sú triky ako nepribrať cez Vianoce

Voňavé medovníky, vysmážaná ryba a k tomu ešte majonézový šalát. Aj tieto dobroty si môžeme dopriať počas vianočných sviatkov bez výčitiek svedomia. Nadbytočné kilogramy tuku zo skonzumovaného jedla sa nám môžu vyhnúť, ak dodržíme zopár šikovných rád vianočného (ne)prejedania, ktoré pre Pravdu prezrádza výživová špecialistka Ing. Katarína Chomová z NUTRIADAPT – Weight Management Clinic Ružinov.

23.12.2020 13:00
vianoce, štedrý večer, večera, hostina, jedlo,... Foto:
Z vianočného stola Vám predsa nič neujde.
debata (1)

Základ je pravidelnosť

Podstatné je, aby ste nejedli veľa naraz. Rozložte si jedlo do niekoľkých pravidelných porcií, ideálne sú tri veľké jedlá – raňajky, obedy, večere a pomedzi ne dva snacky – desiata a olovrant. Pravidelný príjem stravy zabezpečí, že sa budete cítiť sýto a nebudete sa prejedať. Aby sa Vám uľavilo po ťažkých vianočných dobrotách, doprajte si ako snack kyslomliečny výrobok. Ideálne kefír, alebo jogurt.

Dodržujte pitný režim

Nezabúdajte ani na pravidelný prísun tekutín. Nie nadarmo sa hovorí, že hlad je prezlečený smäd. Nedostatočný pitný režim sa prejaví aj ako „neuspokojiteľná“ chuť maškrtiť. Doprajte si dostatok vody či bylinkových čajov aj počas obdobia Vianoc. Podporíte metabolizmus aj čistiace schopnosti organizmu. A to sa pri sviatočnom kaprovi s majonézovým šalátom bude hodiť.

Koláčiky len v obmedzenom množstve

Pri koláčikoch je odolať vždy najťažšie. Zvyčajne máme chuť vyskúšať ich všetky a počas Vianoc ich nebýva málo. Doprajte si koláčiky, ale s rozumom. Nemusíte vyskúšať všetky hneď, doprajte si každý deň počas vianočných sviatkov jeden kúsok počas dopoludnia, ideálne v čase medzi 11. – 14. hodinou. Veľké množstvá sladkých maškŕt v popoludňajšom čase, zvlášť ak ho budete bez pohybu tráviť na gauči pri vianočných rozprávkach si telo ihneď uloží ako tukovú zásobu. A to predsa nechceme.

Hýbať sa, hýbať sa, hýbať sa

Ak si chcete dopriať kalórie navyše, dôležité je zabezpečiť aj dostatočný výdaj energie. Nezostaňte celé obdobie doma zavalený maškrtami. Prekonajte lenivosť a zájdite si každý deň na polhodinovú prechádzku, alebo si doma aspoň pár minút zacvičte. Prípadne sa vráťte do detských čias a oprášte sane. Pohyb na čerstvom vzduchu pomôže nielen spáliť kalórie, ale zlepší aj pohyb čriev a trávenie a zaplaví vás vďaka endorfínom dobrou náladou.

Pozor na alkohol

Mnohokrát si ani neuvedomíte, že nielen bohato prestretým stolom zvyšujete prísun nadbytočnej energie. Alkohol je však poriadnou energetickou bombou, navyše vás dehydruje a zbytočne zaťaží pečeň, ktorá má už i tak dosť práce po výdatných vianočných dobrotách. Pokúste sa obmedziť množstvo vypitého alkoholu na minimum. A ak si už musíte vybrať, určite sa vyhnite farebným destilátom, či sladkým miešaným alkoholickým drinkom.

Počúvajte svoje telo

Nezabudnite aj počas vianočných sviatkov naslúchať svojmu organizmu. Vlastné telo neoklamete. Keď vám vysiela signály, že jedla bolo dosť, prestaňte jesť, dajte si pauzu. Nechajte si radšej kúsok odložený na neskôr. Z vianočného stola Vám predsa nič neujde.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravá výživa #chudnutie #priberanie #prejedanie sa #vianočná večera #Katarína Chomová

+ Doprajte si niečo sladké, prospeje vám to a upokojíte svoje nervy.
Nesnažte sa poučovať, každému to začne skôr...

+ Nekazte si oči a netrávte celý deň pri počítači, ak nemusíte.
Zorganizujte si svoju prácu tak aby ste toho...