Aké výhody má sprcha na „ľadového medveďa“?

Horúca alebo studená. Pokiaľ túžime po krajšej pokožke, vlasoch a popri tom potrebujeme zhodiť nadbytočné kilogramy, voľba padá na chladnejší variant kúpeľa. Ako pôsobí na ľudský organizmus a na čo si dať pozor pri sprchovaní v horúcej vode?

19.12.2020 10:00
sprcha, sprchovanie, striedavá sprcha Foto:
Sprcha je zdravá - najmä tá striedavá.
debata

Chlad ochráni vlasy pred vysušením

Výhodou studenej sprchy zavčas ráno je rýchle prebudenie organizmu. Dotyk chladnej vody spôsobí na pokožke šok, telo sa zahreje a reaguje na nové podnety. Okrem toho dodáva ľudskému telu viac energie, pretože zlepšuje krvný obeh. Núti nás rýchlejšie a hlbšie dýchať, čím sa viac kyslíka dostane do jednotlivých telesných orgánov. Otázkou je, aký vplyv má teplota vody pri ochrane pokožky a vlasov. Vo všeobecnosti platí, že účinnejšia je v tomto prípade studená voda. Ak sa totiž radi umývame v horúcej vode, pokrývka hlavy a koža sa zbavujú vlhkosti. Výsledkom je strata prirodzenej mastnoty pokožky na tele a rovnako aj na hlave. „Ľadová“ voda pomáha sťahovať kožné póry, čo spôsobí, že sa ku korienkom vlasov a do kože dostane omnoho menej škodlivých látok.

Menej stupňov, užší pás

Väčšina ľudí používa horúcu sprchu na zmierňovanie stresu z celého dňa. Oveľa účinnejšia na potlačenie napätia je chladná voda, pretože v tele dochádza k výraznému úbytku kyseliny močovej a stresových hormónov, najmä kortizolu. Ďalšou výhodou umývania v štýle ľadových medveďov je chudnutie. Najviac to oceníme v prípade, že máme viacej vnútorného tuku medzi telesnými orgánmi, čo sa prejavuje zväčšením obvodu pása. Pri studenom kúpeli sa tento viscerálny tuk zahrieva a produkuje teplo, ktoré rozkladá tukové zásoby. Osviežujúca studená sprcha pomáha aj pri potláčaní miernych depresií či úzkosti, podobne ako je to v prípade prechádzky na čerstvom vzduchu.

Keď studená sprcha pomáha zaspať

Ďalšou výhodou otužovania je navodenie lepšieho spánku. Vďaka osviežujúcej sprche dochádza k poklesu telesnej teploty, čo je ideálne pre kvalitný nočný odpočinok. V prípade, ak volíme studenú sprchu v ranných a nie nočných hodinách, pred spaním postačí poriadne vyvetrať spálňu. Chlad z vody alebo vzduchu aktivuje parasympatický nervový systém, ktorý navodzuje pre telo prirodzenú únavu. Netreba zabúdať, že aj horúci kúpeľ alebo sprchovanie prináša celý rad benefitov. Umývanie sa v horúcej vode uľavuje od kašľa, pomáha pri vykašliavaní hlienu, čistí nosovú dutinu a uvoľňuje stuhnuté svaly.

Toto sú nevýhody horúcej sprchy

Hlavnou nevýhodou kúpeľa v horúcej vode je vysúšanie pokožky a vlasov. Voda s vyššou teplotou poškodzuje keratínové bunky, ktoré sa nachádzajú na pokrývke hlavy a na vrchnej časti pokožky. Vyššie teploty kúpeľa môžu zhoršiť niektoré druhy kožných ochorení či ekzémy. V niektorých prípadoch môžeme po horúcej sprche pociťovať aj mierne svrbenie. Spôsobené je údajne uvoľňovaním histamínu, ktorý súvisí s alergiou a svrbením. Horúca voda zároveň zvyšuje krvný tlak a nepriaznivo tak pôsobí najmä na ľudí s kardiovasku­lárnymi ochoreniami.

Svoje čaro má aj vlažná voda

V starostlivosti o telo sa osvedčila zlatá stredná cesta. Sprchovať by sme sa mali vlažnou vodou, prípadne striedavo horúcou a studenou. Pri tejto takzvanej kontrastnej metóde sa najprv telo ochladí vodou a následne po niekoľkých sekundách ohreje horúcou vodou. Takýto postup sa opakuje približne päťkrát. Chlad zo sprchy zužuje cievy, to znamená, že krv sa sústreďuje v strede tela. Pri horúcej vode dochádza k opačnému efektu, k prekrvovaniu periférnych tkanív. Voda s vyššou teplotou zároveň rozširuje cievy a pumpuje krv do svalov a telesných orgánov, čím zlepšuje detoxikáciu a regeneráciu organizmu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #otužovanie #studená sprcha #ľadová voda #horúca sprcha

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Prepracovanie a únavu nepodceňujte, radšej si do sýta oddýchnite.
Peniaze, ktoré vám ponúkajú si zaslúžite, načo...